Kako zvuče klape hrvatske klape iz Njemačke? Poslušajte 11. lipnja u HNK!

4 min čitanja
Foto: Florian Šibenik

Umjetnički direktor Susreta klapa Hrvata izvan RH koji će se održati 11. lipnja u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu, Joško Ćaleta, za ovaj uistinu poseban glazbeni program u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, odabrao je i dvije jedinstvene hrvatske klape iz Njemačke – žensku Klapu Kćeri Hrvatske iz Stuttgarta i klapu Hrvatske katoličke župe, Croatia iz Münchena.

Valja istaknuti da obje klape u svom repertoaru njeguju, osim tradicionalnog dalmatinskog napjeva i sakralni izričaj, a inače, hrvatska katolička župa München u kojoj klapa Croatia često nastupa, ujedno je i najstarija inozemna župa u cijeloj Europi. Ovih dana župa je proslavila svoj 75. rođendan, a mnogi se slažu da su današnje inozemne misije rođene upravo iz nje. Zagrebačka publika imat će čast čuti sjajan izbor s bogatog repertoara obje klape koje već godinama njeguju hrvatsku nematerijalnu baštinu izvodeći pjesme iz opusa izvornih, narodnih i duhovnih skladbi.

Koncert u HNK je besplatan za sve uzvanike, a karte možete rezervirati u Hrvatskoj matici iseljenika.

 

KLAPA CROATIA

Klapa hrvatske katoličke župe Croatia iz Münchena osnovana je 1989. godine, a sadašnja postava djeluje od 2005. godine. Klapa djeluje s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme te klapskih skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera.  Redovito sudjeluju na euharistijskim i duhovnim slavljima, ali i na kulturnim događajima u brojnim njemačkim župama. Uz sve to, klapa Croatia se uvijek posebno raduje gostovanjima u svojoj domovini, a među njima najradije ističu sudjelovanje na Prvom susretu klapa iz iseljeništva u Hrvatskoj, kao i na otvorenju četrdesetog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu 2006. godine. Od međunarodnih gostovanja posebno su im dragi posjet Argentini te nedavno sudjelovanje na međunarodnom natjecanju zborova u Veroni. Povodom tridesete godišnjice svog postojanja, klapa je 2019. izdala i prvi nosač zvuka i to u suradnji s maestrom Joškom Ćaletom.

Članovi klape su: Teodora Festini, umjetnička voditeljica, Dubravko Šunjerga, Tomislav Vlahović, David Kovačić, Radovan Radas, Florijan Šibenik, Andrej Brkić, Ivica Franjičević, Branimir Krešo, Danijel Jurakić, a više o klapi pronađite na službenoj stranici.

 

Klapa Filiae Croatiae

Ženska klapa Filiae Croatiae (Kćeri Hrvatske) nastala je 2010. godine od članova zbora mladih koje je vodila sestra Nevenka Tadić. U svom repertoaru njeguju izvornu dalmatinsku pjesmu, zatim obrade mnogih drugih popularnih hrvatskih pjesama, kao i liturgijske i ostale, za klapsko izvođenje prilagođene, pjesme. Filiae Croatiae  nastupaju na brojnim hrvatskim manifestacijama, zabavama zavičajnih klubova te na međunarodnim susretima, pokazujući svijetu ljepotu izvornog dalmatinskog klapskog pjevanja. Klapu od njezina osnutka vodi Marija Thiel, a članice klape, uz sve svoje obiteljske i profesionalne obveze, redovito nalaze vremena za zahtjevne probe svakoga tjedna kako bi odradile što bolji nastup na svim ranije nabrojanim događanjima.

Članice klape su: Marija Thiel, voditeljica klape, Jelena Bošnjak, Ivana Brešić, Josipa Čurčić, Marija Jurić, Ana Kajić, Ana Lauc, Ana Nosić, Marina Oreč, Jelena Soldo, Manuela Starčević, Delfa Žaja, Anđa Žarko i Marija Thiel, a ovdje potražite više informacija.

Podijeli ovaj članak
Skip to content