Jubilarni Susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u RH

3 min čitanja

Stručno-znanstveni skup posvećen je književnosti između dviju domovina, jezičnim i kulturnim prožimanjima i standardima zaštite manjina. Izlagat će Ana Schoretits, Andreas Novoszel, Antonio Sammartino, Mirko Orlić , Robert Hajszan, Luka Krilić,Stjepan Šulek, Sanja Vulić, Ivan Ott,Nevenka Nekić, Ljubica Kolarić – Dumić, Šimun Šito Čorić, Tatijana Tomaić i Đuro Vidmarović

Trodnevni skup u Rovinju, 17., 18. i 19. listopada, organizira se pod pokroviteljstvom Državnoga ureda za Hrvate izvan RH, Hrvatske matice iseljenika i Matice hrvatske, uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i Grada Rovinja
Program započinje književnom večeri u Domu kulture. Odabrane stihove izvandomovinskih pjesnika kazuju Milan Medak i Stjepan Lukavečki, a pisce će predstaviti prof. Sonja Dušić. Ulomke iz svoga književnoga stvaralaštva kazivati će Berislav Breljak, Stipe Cvitan, Nevenka Uljanić – Degobis, Robert Hajszan, Ljubica Kolarić -Dumić, Nevenka Nekić, Andreas Novoszel, Ivan Ott, Antonio Sammartino, Šimun Šito Ćorić, Ana Schoretits i Stjepan Šulek.
U petak je predviđen stručno-znanstveni skup posvećen književnosti između dviju domovina, jezičnim i kulturnim prožimanjima i standardima zaštite manjina. Predsjedavajući u prvoj sesiji su Đuro Vidmarović, Ana Bedrina i Mario Sošić.
Ana Šoretić Schoretits izlagat će na temu Trideset godina hrvatskogradišćanskog kazališta u Cogrštofu, a Andreas Novoszel će govoriti o temi Autor – autorica bez odziva!? Antonio Sammartino će izlagati na temu Suvremena književnost moliških Hrvata, Mirko Orlić Hrvatski pjesnici u Slovenskome primorju, a Robert Hajszan Gradišćanskohrvatske narodne priče Antona Leopolda. Luka Krilić će govoriti o temi Iseljavanje i progoni Hrvata nisu zaustavljeni sve do propasti Jugoslavije, a Stjepan Šulek o knjizi «Kad mislim na Hrvatsku», članci tiskani u Hrvatskom slovu.
Predsjedavajući u drugoj sesiji bit će Ninoslav Mogorović, Tomislav Milohanić i Alojz Štoković.
Sanja Vulić izlagat će na temu Sudbina hrvatskoga Srijema kao simbol hrvatske sudbine u prošlosti i sadašnjosti, Ivan Ott će govoriti o odjecima njegove knjige »Geraubte Kindheit» u Njemačkoj i Austriji, a Nevenka Nekić o knjizi Ante Jakšića »Šana se udaje», romanu iz života bačkih Hrvata. Ljubica Kolarić – Dumić će govoriti o temi Kukujevci u Srijemu danas, Šimun Šito Čorić o temi Perspektive Hrvata izvan domovine pri ulasku RH u EU i 20 godina HSK, Tatijana Tomaić o Položaju talijanske manjine prema Statutu Istarske županije, a Đuro Vidmarović o temi Autocenzura kao oblik odnarođivanja Hrvata u Boki kotorskoj.
U subotu, 19. listopada slijedi obilazak kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti Istre. Ove je godine planiran obilazak Cabrunića, Baderne, Svetvinčenta, Kanfanara, Lanišća,… puteva blaženika i mučenika Miroslava Bulešića. U 14 sati oproštajni objed u Kanfanaru.
Pokretački odbor Susreta čine Ana Bedrina (HMI), Branimir Crljenko, Tomislav Milohanić, Ninoslav Mogorović, Mario Sošić, Alojz Stoković, Đuro Vidmarović.
Informacije o Susretima: 052 830-879 ili 052 812-681

Ovako je bilo prošle godine

Podijeli ovaj članak
Skip to content