Jubilarni Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

5 min čitanja

Publici će se predstaviti šest amaterskih kazališnih družina iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Ovogodišnju manifestaciju će otvoriti Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac predstavom „Pidžama za šestero“

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i organizatori i suorganizatori 25. Dana hrvatskog pučkog teatra na čelu s predsjednicom Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinkom Cjetojević najavili su 19. veljače 25. Dane hrvatskog pučkog teatra koji će se održati 22. i 23. veljače u Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu. Dani hrvatskog pučkog teatra ove se godine održavaju jubilarni, 25. put. Publici će se predstaviti šest amaterskih kazališnih družina iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Riječ je o festivalu koji kroz kazališni izričaj okuplja iseljenu i domovinsku Hrvatsku i različite dijalekte, a koji je svojevrsna svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine. Manifestacija se održava s ciljem očuvanja zajedničke nam hrvatske riječi i jačanja osjećaja pripadnosti Hrvatskoj.

Na Danima hrvatskog pučkog teatra nisu prisutni kazališni kritičari i nema nagrada, a kazališne skupine, osim dramskih tekstova poznatih hrvatskih ili svjetskih književnika izvode i one manje poznatih autora, najčešće iz njihova podneblja. Ovogodišnju manifestaciju tako će otvoriti domaćin – Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac koja će izvesti predstavu „Pidžama za šestero“.

„Moram naglasiti da kao i svake godine na festivalu možemo očekivati niz kazališnih predstava naših amatera. Također,  uvijek treba podcrtati i  suradnju Hrvatske koja je ovdje i Hrvatske koja je iseljena. Manifestacija se održava već 25 godina, to znači jednu ustrajnost i zajedničku potporu i zahvalio bih svima koji su do sada sudjelovali u svim tim aktivnostima.  Pozivam sve koji mogu doći da navrate te dane, da vide kazališne predstave i da pogledaju što su to kazališni amateri pripremili.  Ovom prilikom ne mogu se ne prisjetiti  jedne činjenice koja se dogodila ove godine. Naime, nažalost, umro je prof. Stjepan Banas, začetnik ukupnosti dešavanja o kojima danas pričamo. Bio je veliki prijatelj hrvatskog amaterskog kazališta u cjelini, pisac čiji je život obilježila ljubav prema svome kraju, prema onome što je radio kao i ljubav prema školstvu“, rekao je na konferenciji za medije župan Damir Bajs.

„Ovaj broj, 25 godina, pokazuje da se radi o hvalevrijednoj manifestaciji , o istinskim vrijednostima i kroz sve ove godine sačuvan je cilj manifestacije, a to je očuvanje zajedničkog nam hrvatskog jezika i kulture putem kazališne igre. Kroz četvrtinu stoljeća Hercegovac je ugostio četrdesetak kazališnih skupina iz Njemačke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Makedonije te još toliko iz cijele Hrvatske.  Na daskama našeg doma prikazano je više od 120 kazališnih predstava, upriličene su slikarske izložbe, različita predavanja, likovne kolonije, kazališne radionice . Ove godine u programu se nalazi šest kazališnih predstava, a zbivanja će započeti slikarskom izložbom naših mještana, Igora i Željka Taritaša. Uz pomoć Ogranka Matice hrvatske iz Garešnice prikazat ćemo život i rad nedavno preminulog prof. Stjepana Banasa. Projicirat ćemo neke njegove predstave, a bit će izloženi i svi njegovi književni radovi. Nikada nećemo zaboraviti njegov rad i uvijek ćemo ga isticati“, rekla je predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinka Cjetojević i zahvalila i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kao jednom od pokrovitelja ovogodišnjih 25. Dana hrvatskog pučkog teatra.

 „Mi iz Hrvatske matice iseljenika se u Hercegovcu osjećamo kao doma.  Ovaj festival održava se 25 godina, a zahvaljujući njemu amaterska kazališta diljem Europe znaju za Hercegovac i Dane hrvatskog pučkog teatra.  To je mjesto gdje se stječu prijateljstva, gdje se dogovaraju gostovanja, gdje se širi hrvatska riječ i kultura i to pred prekrasnom publikom“, istaknula je Nives Antoljak, voditeljica projekta u Odjelu za kulturu Hrvatske matice iseljenika.

„Naravno da sam ja kao načelnik Općine Hercegovac izuzetno ponosan na ove riječi da smo krasni domaćini jednom festivalu koji je međunarodni i po mnogočemu jedinstven. Mi se trudimo da ta dva tri dana dok festival traje i dok u Hercegovcu imamo oko 200 sudionika zaista pokažemo da smo jedna kulturno razvijena sredina i razvijena u svakom pogledu.  Zahvaljujem na suradnji sponzorima, Ministarstvu, Županiji, Matici iseljenika i pohvaljujem Hrvatsku čitaonicu koja vrijedno radi da bi taj festival bio na tako lijepom glasu“, izjavio je načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan.

Opširnije (bjelovar.info)

Program

Katalog

Podijeli ovaj članak
Skip to content