Josip Novakovich u utrci za međunarodnoga Man Bookera

3 min čitanja

 

Novkovich danas živi u Montrealu gdje podučava kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia, a dosada je objavio roman »April Fool’s Day«, tri zbirke kratkih priča (»Yolk, Salvation and Other Disasters«, »Infidelities: Stories of War« i »Lust«), dvije zbirke autobiografskih crtica »Apricots from Chernobyl«, »Plum Brandy: Croatian Journey«, te dva priručnika za umijeće pisanja

 

 

Hrvatski iseljenički pisac s kanadskom adresom Josip Novakovich uvršten je među deset finalista za međunarodnu književnu nagradu Man Booker International Prize, koja se dodjeljuje od 2005. autorima čiji opus ukazuje na »kontinuiranu kreativnost i razvoj te ukupan doprinos svjetskoj književnosti«.
Rođen u Daruvaru 1956., Novakovich danas živi u Montrealu gdje podučava kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia. Dosad je objavio roman »April Fool’s Day«, tri zbirke kratkih priča (»Yolk, Salvation and Other Disasters«, »Infidelities: Stories of War« i »Lust«), dvije zbirke autobiografskih crtica »Apricots from Chernobyl«, »Plum Brandy: Croatian Journey«, te dva priručnika za umijeće pisanja »Writing Fiction Step by Step« i »Fiction Writer’s Workshop«. Dobitnik je brojnih nagrada, a djela je objavio u gotovo svim vodećim američkim književnim časopisima.
Uz njega, u utrci za tu prestižnu nagradu još su se našli američka spisateljica Marilynne Robinson, Izraelac Aharon Appelfeld i Yan Lianke iz Kine. U popis finalista, objavljen danas na književnom festivalu u Jaipuru u Indiji, još su uvršteni Lydia Davis iz SAD-a, Pakistanac Intizar Husain, francuska spisateljica Marie NDiaye, te indijski suvremeni pisac i kritičar U.R. Ananthamurthy.
Popis zaokružuju ruski postmodernistički pisac i dramatičar Vladimir Sorokin, te Švicarac Peter Stamm.
Bienalna književna nagrada Man Booker International Prize utemeljena je 2005. kao nadopuna jednoj od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu – nagradi Man Booker, kao književna nagrada za autore iz svih zemlja svijeta, za razliku od Bookera koji se dodjeljuje samo autorima iz Commonwealtha i Irske.
Nagrada se dodjeljuje za životno djelo književnicima iz cijelog svijeta čija su djela ili izvorno objavljena na engleskom ili su prevedena na engleski jezik, a među dosadašnjim su se dobitnicima 95 tisuća dolara vrijedne nagrade našli kanadska spisateljica Alice Munro, nigerijski pisac i pjesnik Chinua Achebe, te Amerikanac Philip Roth. Nagradu je na debitantskoj dodjeli 2005. osvojio albanski književnik Ismail Kadare.
Ime ovogodišnjeg dobitnika bit će objavljeno na posebnoj svečanosti u Londonu 22. svibnja.
(Novi list)

Podijeli ovaj članak
Skip to content