JOSIP ČENIĆ NASTUPIO U CRKVI SV. VLAHA U DUBROVNIKU

2 min čitanja

Trodnevna duhovna priprava za svetkovinu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, započela je u ponedjeljak 30. siječnja u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku. Voditelj duhovne priprave je isusovac dr. sc. Mijo Nikić.

Svakog dana trodnevnice učenici osnovnih škola nakon mise izvode prigodan program. Prvoga dana učenici Osnovne škole Mokošica izveli su svoj program kojeg su pripremili njihovi profesori Irja Jerković, Jelena Šain i Nikolina Jozić. S njima je gostovao i  Dubrovčanin s bečkom adresom Josip Čenić, autor pjesme „Dubrovniče moj“, koju je izveo zajedno s učenicima. Josip je član grupe Dubrovački kavaljeri koja djeluje u Beču. S Hrvatskom maticom iseljenika podružnicom Dubrovnik ostvareni su brojni koncerti u rodnom Gradu ali i izvan granica u iseljeničkim sredinama.

U ozračju Feste sv. Vlaha u Dubrovniku je svečano, Grad je okićen, puno je kulturnih događanja te uz crkvene programe sve je spremno za proslavu ovogodišnje  Feste dubrovačkog Parca sv. Vlaha. Dubrovčani diljem svijeta, štovatelji sv. Vlaha, proslavljaju blagdan  u svojim sredinama, u svojim župama i domovima. Za blagdan šalju svoje čestitke u Grad kojeg njihov Parac nosi na dlanu, također slično je ozračje i u Ston gdje se na jednaki način proslavlja blagdan.  Ove godine slavi se tisuću godina od osnutka benediktinskog samostana na otoku Lokrumu, a lokrumski je opat stoljećima imao važnu ulogu u ceremonijalu otvaranja Feste na blagdan Svijećnice. Važnu ulogu u Festi imaju i festanjuli. Ove godine se slavi 150. obljetnica od prvog poznatog izbora festanjula Feste sv. Vlaha.

Lijepa praksa čitanja pristiglih čestitki i poruka iz iseljeništva na Kandeloru prilikom otvaranja Feste ispred crkve sv. Vlaha u Gradu i u Stonu. Znak  je to povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske, Dubrovčana u svijetu s Gradom i obrnuto a sve na slavu našemu Parcu kako bi svi bili duhovno ojačani i obilno blagoslovljeni.

Izvor: Dubrovačka biskupija / Maja Mozara

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content