Jedinstveni nacionalni katalog folklornih udruga

3 min čitanja

Portal Kudovi.hr zamišljen je kao jedinstveni katalog svih udruga koje se bave folklorom, a koje djeluju na području Hrvatske. Središnje je mjesto za sva kulturno-umjetnička društva, sve ljubitelje umjetnosti, plesa, kulture

Jednim klikom do informacija o bilo kojem folklornom društvu s bilo kojeg kraja Hrvatske – gotovo nestvarna ideja koja se rodila u Đakovu, u mislima i srcima zaljubljenika u folklor i tradicijsko nasljeđe, postaje realnost. Projekt su podržali i čelnici Grada Đakova, Županije osječko-baranjske te stručnjaci iz tog područja. Više o projektu kazao je Daniel Kos, predsjednik Udruge za razvoj civilnog društva i promicanje u kulturi Etno Media, koja stoji iza portala Kudovi.hr.
– Portal Kudovi.hr jedinstven je projekt u Republici Hrvatskoj. Zamišljen je kao jedinstveni katalog svih udruga koje se bave folklorom, a koje djeluju na području Hrvatske. Središnje je mjesto za sva kulturno-umjetnička društva, sve ljubitelje umjetnosti, plesa, kulture – objašnjava Kos.
– Ono što nas je uopće potaknulo da počnemo raditi nacionalni katalog folklornih udruga činjenica je da smo se kroz naš projekt Šokački portal svakodnevno susretali s KUD-ovima. Vidjeli smo koliki je problem pronaći informacije, kontakte i podatke o društvima. U samoj Đakovštini, gdje znamo sva društva i sve ljude, bilo je nemoguće doći do kontakata i podataka o pojedinim društvima, a zamislite kako je to tek na području cijele Hrvatske – napominje Kos. Na internetu su, dodaje, kontakti koji više nisu u funkciji, na profilima društvenih mreža nitko se ne javlja mjesecima.
Očuvanjem kulturne baštine i tradicije bave se uglavnom neprofitne udruge čiji je rad isključivo volonterski. Svi oni vrijedno rade cijele godine, no rezultati njihova rada poznati su samo lokalnoj zajednici, jer većina udruga nema novca za dodatnu promociju.
– Profitni mediji nemaju nikakvog interesa promovirati aktivnosti koje nisu poznate na državnoj razini – ističe Kos. Namjera je, uz brojne druge sadržaje, snimati visokokvalitetne videorazglednice, u što će biti uključen i poznati đakovački snimatelj Mario Šulina, iza kojeg je više od 50 snimljenih spotova za eminentna imena domaće glazbene scene te dokumentarni filmovi.
– Svaki će KUD napisati opće informacije o sebi, kontakt-podatke te poslati fotografije za galeriju slika, video i audio materijale, čime bismo zaokružili prezentaciju i promociju i KUD-a i sredine iz koje dolazi, što na kraju krajeva znači promociju kulture, plesa, tradicije – pojašnjava na kraju Kos.
(Glas Slavonije)

Podijeli ovaj članak
Skip to content