Jaslice iz Hrvatske na izložbi u Rimu i Veroni

4 min čitanja

Margareta Krstić iz Podkilavca iz Općine Jelenje predstavila je svoju viziju hrvatskih jaslica na kojoj je izložila više od 30 skulptura, visine 30 cm inspiriranih starim hrvatskim nošnjama što joj je priskrbilo nagradu “Premio Speciale” koju je u Rimu primila 7. siječnja

Na velikoj međunarodnoj izložbi “100 Presepi” (Stotinu jaslica) koja se već 38. godinu zaredom početkom prosinca prosincu održava u Bazilici Santa Maria del Popolo, Sala Bramante, u Rimu Margareta Krstić iz Podkilavca iz Općine Jelenje predstavila je svoju viziju hrvatskih jaslica na kojoj je izložila više od 30 skulptura, visine 30 cm inspiriranih starim hrvatskim nošnjama, engobirana tj. oslikana bijela keramika.
Posjetiteljima je predstavila Svetu Obitelj u hrvatskim narodnim nošnjama što je izazvalo veliko zanimanje javnosti, ali i priskrbilo joj nagradu “Premio Speciale” koju je u Rimu primila u utorak, 7. siječnja.
Uz brojne uzvanike izložbi su nazočilii veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak sa suprugom i njegov zamjenik Hrvoje Franušić. Izložba se tradicionalno održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Italije i Talijanske biskupske konferencije (CEI), Papinskog vijeća za kulturu, Senata, Predstavničkog doma, Predsjedništva vijeća ministara, Ministarstva za kulturnu baštinu i umjetnost, Regije Lazio, Grada Rima i Nacionalne udruge
Uoči dodjele priznanja, na tradicionalnom božićnom domjenku 17. prosinca 2013. u Hrvatskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici u Vatikanu, brojnim uzvanicima predstavljene su jaslice Margarete Krstić u crnoj terakoti koje su prošle godine bile izložene u Rimu na “100 Presepi”. “To je Grobnička priča koja se odvija na ognjištu. Josip nosi drva, Marija je uz Isusovu zipku, žena čisti pod, tu su zatim hrvatski kraljevi, pastir s ovcama, dvije mlikarice, vodarica, drvarica, i žetelica. Skulpture su visoke 30 cm i ostaju u stalnom postavu Hrvatskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici”, ističe Krstić dodajući kako njezine jaslice danas krase i Hrvatsko veleposlanstvo u kojemu se domjenak održao. Jaslice koje će biti darovane papi Franji čini 26 skulptura inspiriranih starim hrvatskim nošnjama, visine 30 cm u engobiranoj bijeloj keramici.
Rim nije jedino mjesto gdje su autoričine jaslice bile ove godine izložene. Od 30. studenog 2013. do 26. siječnja 2014. u Areni u Veroni otvorena je jubilarna 30. Međunarodna izložba u tradiciji i umjetnosti “Presepi dal Mondo in Arena” (Jaslice iz cijeloga svijeta u Areni) u organizaciji Zaklade Verona za Arenu, grada Verone, pokrajine Veneto, Talijanske biskupske konferencije (CEI) te biskupije u Veroni na kojoj su izložena djela i te priznate kiparice. Izložba je jedinstvena i posebna upravo radi prostora u kojem je postavljena. Djela hrvatske kiparice Margarete Krstić nalaze se na samom ulazu u Arenu u deset vitrina u kojima je izložila 45 anđela inspiriranih starim hrvatskim nošnjama, serafine i kerubine koji se klanjaju šestinskoj Svetoj obitelji. Margareta Krstić jedina je kiparica iz Hrvatske koja već devet godina izlaže na ovoj prestižnoj izložbi gdje je izloženo oko 400 jaslica iz čitavog svijeta. (IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content