Izložba Virgilija Nevjestića u MUO

3 min čitanja

Izložbom ‘DnEvNici SnOviĐeNJa’ Muzej za umjetnost i obrt prvi put nakon umjetnikove smrti 2009., prisjeća se Virgilija Nevjestića kroz tristotinjak njegovih grafika, crteža, ulja na platnu, pastela, akvarela i keramike

Izložbom ‘DnEvNici SnOviĐeNJa’ Muzej za umjetnost i obrt prvi put nakon umjetnikove smrti 2009., prisjeća se Virgilija Nevjestića kroz tristotinjak njegovih grafika, crteža, ulja na platnu, pastela, akvarela i keramike
Izložba se otvara u četvrtak, 27. ožujka, a u njezinu su središtu Nevjestićeve grafike koje su, smatra autor izložbe i ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović, sam vrh svjetske grafike što nije dovoljno valorizirano.
‘Atelje Virgilija Nevjestića na Boulevard Saint Jacquesu 28, preko puta pariškog zatvora, bio je jedno takvo čudesno mjesto događanja umjetnosti’, navodi u svom predgovoru Gašparović napomenuvši da je zahvaljujući umjetnikovoj obitelji ipak sačuvana njegova srž.
Nevjestić je, poput mnogih ljudi iz njegova kraja, trbuhom za kruhom krenuo u svijet i više se nikad nije vratio. Unatoč njegovu skromnom podrijetlu (rođen je u hercegovačkom Kolu kao osmo dijete u siromašnoj obitelji), Nevjestićev poriv za odlaskom nije bio motiviran tek egzistencijalnim potrebama. To potvrđuju njegovi dnevnički zapisi u kojima navodi svoju potrebu za udaljavanjem od okoline, za samoćom i skitanjem.
‘Već u najranijim radovima nastalim još za zagrebačkih studija ranih 1960-ih Nevjestić razvija vrlo specifičnu ikonografiju fantazmagoričnih svjetova, ne slučajno od kritičara povezanu s boschovskim univerzumom, kojoj velikim dijelom ostaje vjeran do kraja života. Njegove grafike čudnovatih, nemirnih, ponekad neuravnoteženih kompozicija kipte prenapučenim životom koji autor iz prikrajka, s margine grafike, simbolički i faktički promatra, definirajući time već zarana svoj temeljni umjetnički kredo aktivnog kreativnog promatrača’, navodi u predgovoru za izložbu Miroslav Gašparović.
Gašparović vjeruje da je izložba u MUO-u tek prva prezentacija Nevjestićeve ostavštine i poticaj za buduće proučavanje opusa toga značajnog umjetnika. (tportal.hr)
Hrvatski grafičar, slikar i pjesnik Virgilije Nevjestić umro je 2009. u Parizu u dobi od 73 godine. Rođen u Kolu kraj Tomislavgrada 1935., Nevjestić je diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1963. te je tri godine poslije završio specijalni odjel za grafiku. Od 1968. je živio u Parizu. Godine 1987. osnovao u Parizu L’académie Virgile gdje je predavao specijalni tečaj grafike. Predavao i na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela. Izdao je mape grafika, te bibliofilska izdanja pjesama A. B. Šimića, D. Tadijanovića, S. Čuića i Ch. Baudelairea. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Milanu, Parizu, Bostonu, Tokiju, Firenci, Londonu, Rimu, Den Haagu, Bruxellesu, Vancouveru i New Yorku. (Hina)

Podijeli ovaj članak
Skip to content