Izložba u NSK i predavanja u Đakovu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu

4 min čitanja

U NSK će se izložbom, a u četiri hrvatska grada predavanjima obilježiti 200. obljetnica rođenja bosanskog i srijemskog biskupa Josipa Jurja Strossmayera

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak, 5. veljače bit će otvorena izložba posvećena 200. obljetnici rođenja bosanskog i srijemskog biskupa Josipa Jurja Strossmayera.
Ova prigodna izložba Knjižnice pripremljena je s ciljem podsjećanja hrvatske i međunarodne javnosti na začetnika i pokrovitelja najznačajnijih nacionalnih kulturno-prosvjetnih i znanstvenih projekata u modernoj hrvatskoj povijesti. Važnost ove obljetnice prepoznao je i UNESCO uvrstivši je među značajne svjetske obljetnice u 2014. i 2015. godini.
Izložbom će biti predstavljena građa iz fonda NSK u Zagrebu vezana uz život i rad biskupa Strossmayera te povijesni kontekst u kojem je djelovao, a koja se danas čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga i Grafičkoj zbirci Knjižnice. Bit će zastupljena i izabrana građa iz novije, tematske bibliografije.
Na svečanom otvorenju izložbe pozdravnu riječ održat će Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu. O izložbi će govoriti Ana-Marija Tkalčić, urednica kataloga izložbe, dok će Strossmayerov život i rad predstaviti vrstan poznavatelj ove tematike dr. sc. Zoran Grijak, znanstveni savjetnik na Hrvatskom institutu za povijest.
Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 18. veljače 2015.
(NSK)

Predavanja u počast utemeljitelju HAZU
Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić odat će počast Josipu Jurju Strossmayeru u Đakovu i Osijeku. U srijedu, 4. veljače položit će vijenac na grob utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera u kripti katedrale Svetog Petra u Đakovu na 200. godišnjicu njegova rođenja. Akademik Kusić u srijedu će također sudjelovati i na svečanoj akademiji Lik i djelo Josipa Jurja Strossmayera koja će se održati u njegovom rodnom Osijeku u Hrvatskom narodnom kazalištu, u organizaciji Grada Osijeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, gdje će održati prigodan govor.
U povodu 200. obljetnice Biskupova rođenja prigodna predavanja održat će mons. dr. sc. Mile Bogović i akademik Petar Strčić, biskup gospićko-senjski i voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli. Održat će ih u srijedu, 4. veljače 2015. u 10.00 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5/I.
Predavanje monsinjora Marina Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru: Biskup Josip Juraj Strossmayer – učitelj, svećenik, mecena i dobrotvor bit će održano 5. veljače 2015. u 19 sati, u palači Hercer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 6, Varaždin u organizaciji Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu, u povodu obljetnice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera (1815. – 1905.) utemeljitelja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prigodno će biti izložene medalje, plakete i poštanske marke s likom J. J. Strossmayera kao i preslik dopisa kojim je imenovan počasnim građaninom slobodnog i kraljevskog Grada Varaždina.
(HAZU)

Podijeli ovaj članak
Skip to content