Izložba slika Kristijana Sekulića u Subotici

2 min čitanja

Nakon povratka u domovinu, izrađuje serijal slika svetišta Gospe Snježne na Tekijama, a 2000. dobiva zvanje „počasnog sakralnog slikara“ pri biskupiji Đakovačko-srijemskoj. Izložba u ZKVH-u bit će otvorena do konca prosinca

Izložba slika akademskog slikara Kristijana Sekulića iz Novoga Sada postavljena je u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici. 
Kristijan Sekulić je rođen 1969. u Novom Sadu, gdje je završio srednju umjetničku školu za dizajn grafike. Od 1992. do 1994. živi i radi u Pragu, Beču i Budimpešti. Od 1994. do 1996. radi kao vanjski suradnik – asistent scenografa na TV NS te kao honorarni suradnik Nezavisnog, izrađujući strip „Lala“ s antiratnim i antirežimskim porukama. S manjim prekidima od 1999. do 2004. živi i radi u Göttingenu (Njemačka), a potom u Mellingenu i Solothurnu (Švicarska), gdje postiže zavidni uspjeh.
Na poziv msgr. Stjepana Milera vraća se u domovinu i izrađuje na srednjem djelu stropa svetišta Gospe Snježne na Tekijama serijal slika iz ciklusa Slavnih otajstava krunice kao i veliku scenu bitke kod Petrovaradina 1716. Godine 2000. dobiva zvanje „počasnog sakralnog slikara“ pri biskupiji Đakovačko-srijemskoj. Od 2007. do 2011. u cijelosti je oslikao unutarnje zidove dviju pravoslavnih crkava. Od 2011. radi na obnovi unutrašnjosti crkve Sv. Ivana Nepomuka u Gibarcu.
Imao je 18 samostalnih izložaba, a sudjelovao je na 16 skupnih. Dobitnik je nagrade za slikarstvo grada Berna 2003. Zastupljen je u ilustriranoj monografiji Muzeja Vojvodine o sudionicima na kolonijama od 1997. do 2007. Jedan je od osnivača Hrvatske likovne udruge „Cro Art“ u Subotici. Živi i radi u Novom Sadu.
Izložba će biti dostupna javnosti do konca prosinca 2013. godine. (ZKVH)

Čitajte o otvorenju izložbe

Podijeli ovaj članak
Skip to content