Izložba Prizori tame

1 min čitanja

Unutar  izložbe zastupljeno je dvanaest posljednjih Urbanovih fotografija snimljenih 6. prosinca 1991. godine, a izložba uključuje i dokumentarni film Fotografija u Hrvatskoj – Pavo Urban (1968 – 1991), snimljen 2003. godine

 

Umjetnička galerija Dubrovnik obilježava trideset godina od pogibije Pava Urbana i trideset godina od napada na Dubrovnik izložbom koja će biti postavljena od 16. studenoga do 12. prosinca 2021. u Galeriji Dulčić Masle Pulitika http://www.momad.hr.

Riječ je o predstavljanju dvadeset i tri umjetnikova rada koji dokumentiraju ratnu zbilju i koji su dio Zbirke moderne i suvremene umjetnosti.

Unutar izložbe ‘Prizori tame’ je zastupljeno dvanaest posljednjih fotografija Urbana snimljenih 6. prosinca 1991. godine., a izložba uključuje i dokumentarni film Fotografija u Hrvatskoj – Pavo Urban (1968 – 1991), snimljen 2003. godine.

Kadrovi izriču istinu estetskom kakvoćom i oštrinom uvida. Finoća i harmonija se utjelovljuju u prizorima tame koje Urban fotografira majstorski i izrazito hrabro. Scene užasa rata su bilježene uravnoteženom strukturom svjetla i kadriranjem u kojemu se tvori sklad, red i razmjer. Autor je snimao stradavanje, uništavanje, strah, očaj, razaranje, smrt… Pavo Urban je jednostavno svjedočio strašnu bol.

(culturenet.hr)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content