Izložba povodom obljetnice Stepinčeve beatifikacije

2 min čitanja

Izložbu „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“, naslovljena tim njegovim biskupskim geslom, otvorio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu

U povodu 20. obljetnice proglašenja blaženim Alojzija Stepinca izložba „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“, naslovljena tim njegovim biskupskim geslom, otvorena je 2. listopada u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Cilj izložbe, koju je otvorio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, jest prizvati u svijest događaje 2. i 3. listopada 1998. godine vezane uz veličanstveni povijesni događaj pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i beatifikacije Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici.

Uz brojne fotografije koje kronološki prate ovaj događaj, na izložbi su prikazani i predmeti povezani s organizacijom i tijekom samog II. Papinog pohoda Hrvatskoj, rekao je autor izložbe mons. Nedjeljko Pintarić. To su, među ostalim: replika kipa bl. Alojzija Stepinca iz Krašića – autora Josipa Poljana, faksimil Bule proglašenja blaženim, klecalo iz katedrale s prostirkom na kojoj je Papa klečao na grobu Alojzija Stepinca, misnica i štole koje su izrađene za tu prigodu, prototipa relikvijara ak. kipara Kuzme Kovačića, službene vatikanske medalje pohoda, krunice koje je Papa dijelio prigodom susreta s njime, brojne knjige i druga izdanja posvećeni toj temi. Izložba donosi i citate iz govora Svetoga Oca i kardinala Bozanića.

Fotografije kronološki prate dolazak Pape na aerodrom, službeni protokol, pozdravljanje i odlazak u Zagreb; dolazak pred zagrebačku katedralu, susret s mladima i molitvu na grobu Alojzija Stepinca; zatim dolazak u Mariju Bistricu i obred beatifikacije, te samo misno slavlje i odlazak u bistričku baziliku, pojasnio je mons. Pintarić.

Kako je napomenuo, riječ je o građi koja prati promicanje čašćenja bl. Alojzija Stepinca, proučavanja njegova biskupskoga djelovanja i nadahnuća njegova života u umjetničkom stvaralaštvu nakon beatifikacije 1998. godine. Izložba će se moći razgledati do 23. studenoga.

(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content