Izložba povodom 445. obljetnice Seljačke bune

3 min čitanja

Na izložbi Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici široj i stručnoj javnosti predstavit će se život jednog od danas najozloglašenijih slavonskih velikaša, kao i javna percepcija njegove ličnosti u historiografiji, umjetnosti i popularnoj kulturi

Povodom obilježavanja 445. obljetnice završne bitke Seljačke bune iz 1573. godine, u Muzeju seljačkih buna www.mhz.hr planira se 9. veljače 2018. godine u 18 sati otvorenje izložbe Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici.
Tahyija su već suvremenici javno osuđivali zbog okrutnih postupaka prema podložnicima, a i danas je intrigantna ličnost. Uspješnog vojskovođu i uvaženog slavonskog plemića, bračnim vezama povezanog s najmoćnijom hrvatskom velikaškom obitelji – Zrinskima, povijest je zabilježila kao bezočnog nasilnika.
Na izložbi Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici široj i stručnoj javnosti predstavit će se život jednog od danas najozloglašenijih slavonskih velikaša, kao i javna percepcija njegove ličnosti u historiografiji, umjetnosti i popularnoj kulturi. Izložba je realizirana u četiri osnovne tematske cjeline: Plemićka obitelj Tahy (stvarni Tahy i njegova supruga Jelena Zrinski), Tahyjev grad u Donjoj Stubici (rezultati osmogodišnjih arheoloških istraživanja spomenutog lokaliteta), Franjo Tahy u umjetnosti i Tahy u popularnoj kulturi. Uz zanimljive arheološke nalaze iz razdoblja 15. – 17. st. i maketu utvrde u Donjoj Stubici, posebno mjesto zauzima preklopni sunčani sat iz 16. st. pronađen prilikom istraživanja, a koji je posebno prezentiran kratkim filmom. Na izložbi se planiraju izložiti knjige i ilustracije iz druge polovice 19. i 20. st., te likovna djela inspirirana Seljačkom bunom iz fundusa Muzeja seljačkih buna, koja dočaravaju Franju Tahya u književnosti i likovnim umjetnostima. Koristeći se audio i video materijalom iz druge pol. 20. st. (film Gubecziana, Seljačka buna Vatroslava Mimice) te isječcima iz novina, predstavit će se suvremeni Tahy, a prisjetit ćemo se i glumaca i izvođača koji su oživjeli Tahya u operi Gubec-beg, filmu V. Mimice, te raznim suvremenim manifestacijama oživljene povijesti. Kako je u stalnom postavu Muzeja seljačkih buna izložena nadgrobna ploča Franje Tahyja, postav će se obogatiti video-projekcijom nadgrobnog spomenika Franje Tahya.
Ovaj projekt ostvaren je uz blisku suradnju s Društvom Kajkaviana iz Donje Stubice, Hrvatskim državnim arhivom, Kućom Šenoa u Zagrebu i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti. Izložba će se zaključiti novoizrađenim portretom Franje Tahya za potrebe izložbe (Duje Medić, ak. graf.), kojim se još jednom preispituje percepcija Franje Tahyja danas.
Ova izložba planira se u sklopu bogatog programa manifestacije Obljetnice obilježavanja Seljačke bune koju organizira Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica, a u kojoj svojim aktivnostima već dugi niz godina sudjeluje i Muzej seljačkih buna. Obljetnica Bitke kod Stubice održava se deseti, jubilarni put, a svečanost otvorenja izložbe održat će se na samu obljetnicu završne bitke. Autorica izložbe je dr. sc. Ivana Škiljan.
(culturenet.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content