Izložba oduševila Bečane

4 min čitanja

Izložbu je otvorila ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji dr. Zdenka Weber, uz prigodne govore predsjednika Udruge hlebinskih slikara i kipara naivne umjetnosti Zdravka Kolareka, načelnice Općine Hlebine Božice Trnski, pročelnika za gospodarstvo, komunalnu djelatnost, poljoprivredu i međunarodne odnose Koprivničko – križevačke županije (KCKZ) Marijana Štimca, direktora županijske TZ Zdravka Mihevca, predstavnika Literarnog i kulturnog društva Filež Franje Palkovića, recenzenta izložbe docenta dr. Antu Nadja i predsjednika HC Beč Tibora Jugovića

Pregršt pohvala dobili su organizatori izložbe “Alpe Adria srce naive“, otvorene 29. travnja u Hrvatskom centru u Beču. Riječ je o djelima 18 likovnih umjetnika iz Hrvatske, Austrije i Mađarske na umjetničkoj koloniji 2014. godine u Hlebinama, uz dodatni izložbeni postav djela hlebinskih slikara i kipara naivne umjetnosti.
Izložbu je otvorila ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji dr. Zdenka Weber, uz prigodne govore predsjednika Udruge hlebinskih slikara i kipara naivne umjetnosti Zdravka Kolareka, načelnice Općine Hlebine Božice Trnski, pročelnika za gospodarstvo, komunalnu djelatnost, poljoprivredu i međunarodne odnose Koprivničko – križevačke županije (KCKZ) Marijana Štimca, direktora županijske Turističke zajednice Zdravka Mihevca, predstavnika Literarnog i kulturnog društva Filež Franje Palkovića, recenzenta izložbe docenta dr. Antu Nadja i predsjednika Hrvatskog centra u Beču Tibora Jugovića.
Projekt “Alpe Adria srce naive“, u kojem sudjeluju uz Hrvatsku i Austrija, Mađarska i Slovenija, realizira se uz financijsku potporu Saveza Alpe Jadran, a organiziran je s ciljem promoviranja naivne i tradicionalne umjetnosti.
Dr. Weber je rekla kako već sam naslov izložbe govori da se „naiva i interes za nju širi i na druge regije i zemlje“. Kolarek je istakao veliki značaj bečke izložbe za ukupno udružena 27 hlebinska slikara i tri kipara, od kojih je njih čak 26 (24 + 2) bilo nazočno u Beču. Trnski je ustvrdila kako su Hlebine “kolijevka naivne umjetnosti“, a Hlebinska škola slikanja uljem na staklu „brend kojim se ponose ne samo Hlebinčani i Podravci nego i cijela Hrvatska“. Štimac je napomenuo kako KCKZ županija niz godina sustavno promovira vrijednosti ruralnih prostora s ciljem opstanka ljudi i života na selu te financijski podupire djelatnost hlebinskih umjetnika već treće generacije, koja je postala „kreativna industrija“. Mihevc je spomenuo veliki uspjeh projekta TZ-KCKZ “Pisanica od srca“, velike dva metra, kojom je „naiva iznijeta na ulice“ brojnih europskih gradova i SAD-a. Palković je rekao kako izložba, na veliko veselje gradišćanskih Hrvata, nakon Beča seli u Veliki Borištof u Gradišću, gdje će biti otvorena 22. svibnja. Dr. Nadj je kao povjesničar umjetnosti napravio stručnu recenziju izložbe, s posebnim osvrtom na smještaj Hlebinske škole naivne umjetnosti u međunarodni kontekst. Jugović je nazočne upoznao s zadaćama Hrvatskog centra u Beču.
Na izložbi je bilo riječi i o afirmaciji likovnih djela samoukih umjetnika za koju je bilo odlučujuća pojava Hlebinske slikarske škole na početku 30-ih godina 20. stoljeća kada je Krsto Hegedušić sa seljanima Ivanom Generalićem i Franjom Mrazom počeo slikati tehnikom ulja na staklu, stekavši svjetsku slavu. Spomenuti su i ostali velikani naive Kavačić, Večenaj, Lacković Croata, Gaži, Filipović, Meheka….
Glazbeni okvir bečkoj izložbi, otvorenoj do 18. svibnja, dali su „Dubrovački kavaljeri“ iz Beča i Tamburaši iz Hlebina.
(Večernji.hr)

Tekst: Snježana Herek

Podijeli ovaj članak
Skip to content