Izložba o žumberačkom uskoku

1 min čitanja

Pokrovitelj izložbe je dr. Peter Neumann, počasni konzul RH iz Dresdena a otvorenje je nastupom uljepšala počasna satnija ‘Kravat pukovnije’ iz Zagreba

Trajni postav Sorbskog muzeja u Bautzenu, gradiću na istoku njemačke savezne pokrajine Saske, 17. rujna obogaćen je posebnom tematskom izložbom ‘Krabat – Mensch. Mythos. Marke.’ Izložba se bavi povijesnom ličnošću, žumberačkim uskokom Jankom Šajatovićem (1624. -1704), koji je služio pod saskim knezovima u Tridesetogodišnjem ratu.
Lik Šajatovića – Krabata poslužio je kao osnova za pučke legende, oblikovane kroz nekoliko stoljeća, o čovjeku neobične visine, ponašanja, znanja i vještina, koji je inicirao mnoge tada napredne promjene u predjelu Gornje Lužice (Oberlausitz), vezane uz unaprjeđenje poljoprivrede i gospodarstva, a time i prosperitet kraja.
Pokrovitelj izložbe je počasni konzul RH iz Dresdena, dr. Peter Neumann. Svečanost otvorenja izložbe uljepšala je nastupom počasna satnija ‘Kravat pukovnije’ iz Zagreba. Izložba se može posjetiti do 15. travnja 2018. godine.
(www.croexpress.eu)

Podijeli ovaj članak
Skip to content