Izložba o Faustu Vrančiću u Prisiki

3 min čitanja

U okviru Dana muzeja u subotu, 14. svibnja u Zbirci sakralne umjetnosti u Prisiki otvorena je putujuća izložba „Znanstveno i duhovno nasljeđe Fausta Vrančića“. Prigodom otvaranja izložbe Marijana Borić, autorica izložbe i znanstvena suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu je održala predavanje o Faustu Vrančiću

 

U okviru Dana muzeja u subotu, 14. svibnja u Zbirci sakralne umjetnosti u Prisiki otvorena je putujuća izložba „Znanstveno i duhovno nasljeđe Fausta Vrančića“. Šibenčanin  Faust Vrančić je živio koncem 16. i početkom 17. stoljeća a poznat je kao izumitelj padobrana i lančanoga mosta.

Zbirka sakralne umjetnosti Hrvata u Ugarskoj je po drugi put priredila „Dan muzeja“ u okviru nacionalnoga Dana muzeja u Ugarskoj, koji se svake godine obilježava 18. svibnja. Kod sastavljanja programa nastoje, da sve generacije mogu posjetiti priredbu, rekao je direktor muzeja u Prisiki, Andraš Handler. Ponudili su i radionicu za djecu, gdje su skupa napravili mali Vrančičev padobran.

Jezikoslovac, izumitelj, diplomat, inženjer, svećenik, biskup Faust Vrančić rodio  se 1551.  u Šibeniku i gotovo cijeli je svoj život putovao i radio u inozemstvu. Sastavio je rječnik pet najuglednijih europskih jezika (latinskoga, talijanskoga, njemačkoga, dalmatinskoga i mađarskoga), u kojem se u hrvatskom djelu mogu naći stare hrvatske riječi, jako slične gradišćanskohrvatskomu jeziku, rekao je direktor muzeja Andraš Handler.

Fausta Vrančića nazivaju „Leonardo da Vinci Hrvatske“ jer je prije svega poznat kao izumitelj padobrana i lančanoga mosta. U Zbirci sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj u Prisiki su izložene minijature, slike kao i tekstovi s informacijama o Vrančiću. U velikoj dvorani muzeja je izložena kopija velikoga Vrančićevoga padobrana.

Prigodom otvaranja izložbe Marijana Borić, autorica izložbe i znanstvena suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu je održala predavanje o Faustu Vrančiću. Lani je na konferenciji u Hrvatskoj došlo do suradnje s Marijanom Borić i stvorila mogućnost da se ova izložba postavi u muzeju u Prisiki, kaže Andraš Handler.

U okviru otvaranja izložbe su predstavili i  dvojezičnu knjigu „Kratka povijest Hrvata u Mađarskoj“ iz pera Dinka Šokčevića.

Izložba će biti otvorena do kraja kolovoza. (https://volksgruppen.orf.at/hrvati/) Prijevod: dšš

Podijeli ovaj članak
Skip to content