Izložba o 800 godina zajedničke baštine Mađarske i Hrvatske i u Budimpešti

2 min čitanja

Izložba “Ars et Virtus Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine”, koja je već bila postavljena u Zagrebu u Klovićevim dvorima, otvara se u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti

 

Izložba “Ars et Virtus Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine”, koja je već bila postavljena u Zagrebu u Klovićevim dvorima, otvara se 9. prosinca i u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti, čime se zaokružuje višegodišnja suradnje i rada na tom velikom projektu.

Izložba donosi uvid u dodire na području kulture i likovnih umjetnosti dviju zemalja, s najljepšim umjetninama iz baštine mađarsko-hrvatskih veza u kronološkome rasponu od srednjega vijeka do 1918. godine. Predstavljeno je oko 140 eksponata, od koji 56 iz Mađarske i četiri iz Austrije, a predmeti su posuđeni iz crkvenih i samostanskih riznica, muzeja i galerija, arhiva i knjižnica, te privatnih kolekcija.

Iz Klovićevih dvora podsjećaju da su za organizaciju te izložbe Petra Vugrinec i ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić primili orden Zlatnog križa Mađarske, jer su njome ukazali na “zajedničku kreativnu moć dviju država, dva naroda, dvije kulture“, ojačavši tako “koheziju dviju nacija, uzajamno uvažavanje i izblijedilo sjećanje na zajedničku prošlost“.

Mađarski nacionalni muzej, gdje će izložba biti postavljena, smješten je u neoklasičnoj građevini arhitekta Mihálya Pollacka okruženoj parkovima i vrtovima. Utemeljen je 1802. kada grof Ferenc Széchényi otvara Nacionalnu knjižnicu Széchényi. Stalni postav Muzeja sadrži više od milijun artefakata, svjetski poznatih arheoloških nalaza i neprocjenjivog blaga mađarske povijesti i kulture. Izložba će u Budimpešti biti otvorena do 15. ožujka.

Zajedno su je organizirali Galerija Klovićevi dvori, Zagreb i Mađarski nacionalni muzej, Budimpešta na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u prigodi predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine. (Hina)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content