Izložba Lica Bačke u Somboru

2 min čitanja

Četrdesetak Juriginih fotografija portreta, nastalih u proteklih par desetljeća diljem Bačke, biti će predstavljeno i u Somboru

 

Izložba fotografija Lica Bačke poznatog subotičkog fotografa Augustina Jurige bit će otvorena u Gradskom muzeju u Somboru u četvrtak, 1. rujna u 19 sati. Izložba će se moći pogledati do 15. rujna.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ovu je izložbu umjetničkih fotografija do sada predstavio publici u više mjesta u Bačkoj te susjednoj Mađarskoj, a sada će četrdesetak fotografija portreta, nastalih u proteklih par desetljeća diljem Bačke, biti predstavljeno i u Somboru. Juriga je dugogodišnji suradnik somborskog Gradskog muzeja koji pamti njegovo fotografiranje staparskih ambara, fotografije i angažiranost oko izložbe Stara arhitektura Sombora, njegov rad na fotografijama za sadašnju muzejsku stalnu postavku…, izložbu Lica Lahorea.

Augustin Juriga rođen je 1947. godine u Subotici. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Vojvodine i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Radeći kao fotograf u Međuopćinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica (1980.-96.), stekao je ugled i ostvario trajnu prepoznatljivost svojih djela jedinstvenim snimkama vojvođanske arhitekture, objekata i predmeta etnografske građe, napose vezane uz Dužijancu. Omiljeni su mu motivi i subotičko kazalište, groblja, Gradska kuća, događaji oko Međunarodnog festivala kazališta za djecu, urbana Amerika, Pakistan te ljudi i njihova lica.

Objavljene su mu knjige: fotomonografija Salaši u mom oku (1997.), za koju dobiva posebno priznanje Dr. Ferenc Bodrogvári, monografija Ris (2003.) i katalog mađarskih narodnih običaja Zaostavština predaka (2000.). Fotografije su mu prateći umjetnički element monografija o Subotici Boška Krstića i Arhitektura secesije u Vojvodini Bele Durancija. Na temu grada realizirao je više kalendara, za neke od njih je nagrađen. Gradsko priznanje Pro urbe dobiva 2005. godine. Fotografije su izlagane na kolektivnim i samostalnim izložbama.

Tekst i foto https://www.zkvh.org.rs/

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content