Izložba i konferencija o bl. Alojziju Stepincu u Europskome parlamentu

3 min čitanja

Izložbu pod pokroviteljstvom hrvatske zastupnice Petir te uz suorganizaciju Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije otvorila je potpredsjednica Europskog parlamenta, zastupnica Mairead McGuinness

Potpredsjednica Europskog parlamenta, zastupnica Mairead McGuinness otvorila izložbu o bl. Alojziju Stepincu koja je pod pokroviteljstvom hrvatske zastupnice Marijane Petir te uz suorganizaciju Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije postavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu. U ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića više od stotinu okupljenih na otvaranju izložbe pozdravio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.
Okupljene zastupnike, goste koji su na njezin poziv stigli iz Hrvatske, kao i mnogobrojne posjetitelje među kojima je bio i izaslanik apostolskog nuncija pri Europskoj uniji pozdravila je i organizatorica – hrvatska zastupnica Marijana Petir.
Svečanost otvaranja izložbe oplemenili su Alan Hržica i skupina Emanuel prigodnim pjesmama, a program je vodila Tanja Popec.
Izložba postavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu predstavlja Stepinčev život u kontekstu doba u obliku vremenske lente koju je pripremio mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Vremenska lenta praćena je nizom fotografija sa snažnim blaženikovim citatima. U sklopu izložbe postavljene su i tri skulpture bl. Stepinca, akademskih kipara Josipa Poljana, Tomislava Kršnjavoga i Ante Jurkića, gipsana posmrtna maska ak. kiparice Mile Wood te četiri medalje posvećene Blaženiku ak. kipara prof. Damira Mataušića.
Drugoga dana događanja pod nazivom „Stepinac – put svetosti” kojim je u Europskom parlamentu predstavljen lik i djelo hrvatskoga blaženika Alojzija Stepinca, 15. lipnja održana je konferencija kojoj su svoj doprinos izlaganjima dali povjesničari i stručnjaci: dr. sc. Esther Gitman, dr. sc. Mario Kevo, dr.sc. Juraj Batelja i prof. dr. sc. Jure Krišto.
U pozdravnom govoru, prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, suorganizator ove konferencije, osobito je istaknuo bl. Alojzija Stepinca kao uzor mladim ljudima i pomoć u njihovom sazrijevanju te oblikovanju životnih stavova.
Uime radne skupine Europske pučke stranke za međukulturalni i religijski dijalog, također suorganizatora konferencije, prisutne je uvodno pozdravio slovenski zastupnik Alojz Peterle.
O humanitarnom radu bl. Stepinca i spašavanju djece za vrijeme Drugoga svjetskog rata progovorio je dr. Mario Kevo, docent na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu.
U istom kontekstu vremena svoje predavanje nastavio je mons. Juraj Batelja, promicatelj postupka za proglašenje svetim kardinala Alojzija Stepinca, nazvavši ga vizionarom ujedinjene Europe koji je zastupao duhovno jedinstvo naroda kao temelj jedinstvene Europe.
Prije konferencije u Europskom je parlamentu slavljena i sveta misa na hrvatskom jeziku koju je predslavio sisački biskup mons. Vlado Košić u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupom mons. Ivanom Šaškom te prisutnim svećenicima.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content