Izložba Hvarski ribari i brodograditelji u Novome svijetu

2 min čitanja

Autorica izložbe je Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika, dok je autor postava izložbe splitski umjetnik Viktor Popović, s kojim Muzej Staroga Grada surađuje dugi niz godina

Otvorenje izložbe “Hvarski ribari i brodograditelji u Novome svijetu” održat će se u srijedu, 31. srpnja 2019. u 21 sat, u Muzeju Staroga Grada na otoku Hvaru. Izložba je posvećena hvarskim ribarima i brodograditeljima koji su ostavili trag na svjetskoj razini, a bit će otvorena do 30. rujna 2019.
Ribarske priče o vječnoj borbi čovjeka i mora utkane su u svaku poru njihovih potomaka. U ovom nesigurnom poslu, koji je othranio hvarske obitelji na dalekim oceanima, izgubljeni su brojni životi. Unatoč nedostatku formalnog obrazovanja, bili su vrsni u plovidbi, a hvarski brodograditelji i u izgradnji brodova. Nalazimo ih u najvećem broju na pacifičkoj obali Sjedinjenih Američkih Država i na Novom Zelandu, te nekolicinu u Meksičkom zaljevu i u Australiji.
Fascinantni su podaci da je Peratrovich Island na Aljasci dobio ime po Hvaraninu, da je prva Europljanka rođena na kalifornijskom otoku Catalina bila malena Ruth, pripadnica hvarske obitelji Maricich, a da je najvećeg tunolovca na svijetu izgradio Starograđanin Martin Petrich 1949. godine u Tacomi (Washington).
Autorica izložbe je Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika, dok je autor postava izložbe splitski umjetnik Viktor Popović, s kojim Muzej Staroga Grada surađuje dugi niz godina.
Više o izložbi pročitajte na: https://msg.hr/

Podijeli ovaj članak
Skip to content