Izložba fotografija Marina Topića u Pforzheimu

3 min čitanja

Izložba Die kroatische Partnerstadt Osijek in Krieg und Frieden /Hrvatski partnerski grad Osijek u ratu i miru ostvarena je na inicijativu Hrvatsko-njemačkog društva Osijek, u suradnji s Njemačko-hrvatskim društvom Pforzheim, Gradom Osijekom i Gradom Pforzheimom. Kulturhaus Osterfeld je za postav izložbe ustupila reprezentativni galerijski prostor Galerie im Foyer u kojem je izložba dostupna javnosti od 19. rujna do 6. listopada 2012.

 

U Pforzheimu je 19. rujna 2012. godine otvorena izložba fotografija osječkog fotografa Marina Topića „Die kroatische Partnerstadt Osijek in Krieg und Frieden“ /Hrvatski partnerski grad Osijek u ratu i miru/. Projekt je ostvaren na inicijativu Hrvatsko-njemačkog društva Osijek, u suradnji s Njemačko-hrvatskim društvom Pforzheim, Gradom Osijekom i Gradom Pforzheimom, a svi su partneri ujedno sudjelovali i u sufinanciranju. Organizacijski dio posla odradili su članovi i vodstva prijateljskih društava Hrvatsko-njemačkog društva Osijek i Njemačko-hrvatskog društva Pforzheim.
Kulturhaus Osterfeld je za postav izložbe ustupila reprezentativni galerijski prostor Galerie im Foyer u kojem je izložba dostupna javnosti od 19. rujna do 6. listopada 2012.
Program otvorenja na kojem je nazočio veliki broj građana Pforzheima, Nijemaca i Hrvata, bio je obogaćen i kulturno-umjetničkim programom u izvedbi folklorne skupine hrvatskih iseljenika „Zagreb“ iz Karlsruhea. Prisustvovali su mu Marin Topić, autor; Gerhard Baral, voditelj Kulturhaus Osterfelda; Rolf Constantin, predsjednik Njemačko-hrvatskog društva Pforzheim, Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka; dr. sc. Dražen Kušen, predsjednik Hrvatsko-njemačkog društva Osijek; te Ante Cicvarić, gk RH u Stuttgartu, koji je i otvorio izložbu. Otvorenju izložbe pribivala je i službena delegacija talijanskoga grada Vicenze, koji je zajednički grad prijatelj Pforzheima i Osijeka.
Niz od četrdeset Topićevih fotografija u okviru izložbe u Pforzheimu tematski je razvrstan u tri skupine: Osijek u Domovinskom ratu, Osijek u miru i Slavonija. Izložene fotografije su manji izbor iz velike Topićeve izložbe „Retrospektiva“ postavljene u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku 2010. te u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu 2011. godine.
Autor izložbe rođen je 1956. godine u Osijeku. Završio je Rolleyjevu školu fotografije u Braunschveigu, a zvanje majstora fotografije stekao je 1987. Član je ULUPUH-a, sekcija za fotografiju. Postavio je više od trideset samostalnih izložaba u Hrvatskoj i u inozemstvu (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Češka, Italija, Njemačka).

Opširniji tekst i fotografije www.croatia.ch

Tekst: Dražen Kušen

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content