IZLOŽBA „BRAĆA SELJAN – HRVATSKI ISTRAŽIVAĆI U JUŽNOJ AMERICI“ OTVORENA U RIO DE JANIERU

3 min čitanja

Uz niz izložbi u gradovima Paragvaja, Čilea, Brazila, Bolivije, Perua, Etnografski muzej otvorio je najnoviju izložbu i u Rio de Janeriu.

Treća gostujuća izložba o braći Seljan postavljena u Brazilu otvorena je u središtu Rio de Janeira u Muzeju Republike samo dan nakon što je hrvatska reprezentacija izbacila Brazil sa svjetskog nogometnog prvenstva u Qataru. Tako je i sam emotivan govor ravnatelja Museo da Republica, Maria Chagasa, bio obilježen tim aktualnim događajem. Na otvorenje je došao i Eduardo da Silva, nekadašnji hrvatskih reprezentativac brazilskih korijena, a danas počasni konzul Republike Hrvatske u Brazilu. Ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan zahvalila je kolegi Chagasu i njegovom timu što su osigurali izložbeni prostoru u prekrasnoj povijesnoj građevini – palači Catete – koja je nekoć bila i predsjednička zgrada prije preseljenja glavnog grada u Brasiliju. Izložba je otvorena u subotu, 10. prosinca 2022. u 17.00 sati uz prisustvo brojne publike među kojima je bio i značajan broj potomaka braće Seljan koji uglavnom i žive u Rio de Janeiru i njegovoj okolici.

Rio de Janeiro je bio prvi grad u koji su Seljani pristali po dolasku u Latinsku Ameriku kako bi započeli svoje istraživačke poduhvate, a samo mjesto Catete dokumentirano je i u izloženoj građi glavnih protagonista izložbe. O djelovanju braće Seljan govorila je kustosica Etnografskog muzeja i autorica izložbe Marija Živković dok se na cijeli projekt obilježvanja 30 godina međunarodnog priznanja Hrvatske, u sklopu kojega je organizirana latinskoamerička turneja, osvrnuo veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu, Nj. E. Ranko Vilović. Produkciju i postav izložbe u Riju napravili su suradnici iz Brazila Luis Marcel Mendes i Suzy Muniz. Izložba otaje otvorena do sredine siječnja,

Karlovčani braća Mirko i Stevo Seljan, nakon povratka iz Etiopije gdje su bili u službi cara Menelika II, odlaze 1903. godine u Južnu Ameriku gdje idućih deset godina istražuju prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država ih angažiraju za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka. Proveli su brojne ekspedicije što su zabilježili u novinskim člancima i knjigama, dnevnicima i fotografijama. Etnografski muzej u Zagrebu čuva navedenu dokumentaciju i vrijednu zbirku predmeta iz Etiopije i Južne Amerike. Braća Seljan su se povezali s hrvatskim iseljenicima diljem Južne Amerike i SAD-a. Radili su na njihovom međusobnom povezivanju, ali i ostvarivali poslovne suradnje.

Mirko pogiba 1913. godine tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osniva obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje umire 1936. godine. Zora Seljan, Stevina najstarija kći, bila je brazilska književnica, teatrologinja, novinarka, kazališna kritičarka i autorica više kazališnih komada.

Tekst i slike: Etnografski muzej u Zagrebu / Ivana Lušić

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content