Izložba bokeljskih umjetnika u Zagrebu

2 min čitanja

Putevima bokeljskih Hrvata naziv je izložbe koja će se u studenome održati u zagrebačkom Muzeju Mimara. Tanja Nikolić predstavit će ciklus fotografija, Slobodan Bobo Slovinić u Zagrebu će predstaviti cikluse Le Corps i Mediteranske horizonte

Boka kotorska stoljećima inspirira umjetnike na stvaranje jedinstvenih djela, a s nekima od njih će se uskoro upoznati i hrvatska kulturna publika. Putevima bokeljskih Hrvata naziv je izložbe koja će se od 6. do 16. 11.  održati u zagrebačkom Muzeju Mimara. Izložba je dio istoimenog, kulturno-edukativnog projekta koji ima za cilj očuvanje kulturne baštine bokeljskih Hrvata te potaknuti bolju kulturnu razmjenu između Hrvatske i Crne Gore.

Izložba će zagrebačkoj kulturnoj publici predstaviti stvaralaštvo dvoje  umjetnika koji u svojim djelima propitkuju teme iz svog zavičaja. Tanja Nikolić predstavit će ciklus fotografija pod nazivom Čekanja. Fotografije na kojima je sama umjetnica prikazuju žene koja je na prostoru Mediterana osuđena na pasivnu ulogu čekanja muškarca. Slobodan Bobo Slovinić u 60 godina stvaralaštva prošao je više od 20 ciklusa, a u Zagrebu će predstaviti dva, Le Corps i Mediteranske horizonte. U središtu ciklusa Le Corps je ljudsko biće, dok bit Mediteranskih horizonata čine primorski ambijenti u kontrastu s mirnom i horizontalnom morskom površinom.

Boka kotorska, poznata i kao Zaljev hrvatskih svetaca, više od tisuću godina dom je i bokeljskih Hrvata. Doprinos Hrvata bogatom kulturnom nasljeđu Boke kotorske i Crne Gore je neizmjeran, a očuvanje bokeljske baštine za buduće generacije jedan je od glavnih ciljeva ovog projekta.  Uz sama djela, na otvaranju izložbe bit će prikazan dokumentarni film o nedavno održanom nastupu Ansambla LADO u Tivtu te djelovanju Hrvatske bratovštine ”Bokeljska mornarica 809”. Projekt se održava pod supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske  Kolinde Grabar-Kitarović i Predsjednika Crne Gore  Mila Đukanovića. Partneri projekta su Hrvatska bratovština „Bokeljska mornarica 809“, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić te Muzej Mimara. Generalni sponzor je Hrvatska elektroprivreda, a partner je Regent Porto Montenegro.

(Radio Dux)

Podijeli ovaj članak
Skip to content