Istrani predstavljaju hrvatsku baštinu u Švedskoj

1 min čitanja

Šćike će predstaviti tradicionalnu istarsku glazbu i napjeve te dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja koji su uvršteni na UNESCO-ov popis zaštićene nematerijalne baštine

Istarska etno-skupina Šćike ovoga će ljeta, od 28. lipnja do 1. srpnja, boraviti u Rattviku u Švedskoj gdje će nastupom 29. lipnja predstavljati Hrvatsku na EBU Folk Festivalu. Riječ je o radijskoj manifestaciji europske i svjetske suvremene i popularne narodne glazbe, ali i najjačoj europskoj i svjetskoj medijskoj etnoglazbenoj priredbi pod pokroviteljstvom središnje europske radiotelevizijske asocijacije – European Broadcasting Union.
Prema najavi, istarske Šćike bit će u Švedskoj jedini predstavnici hrvatske kulturne baštine, a predstavit će tradicionalnu istarsku glazbu i napjeve te dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja koji su uvršteni na UNESCO-ov popis zaštićene nematerijalne baštine.
Podsjetimo da HRT – Hrvatski radio na EBU Folk Music Festivalu redovito sudjeluje od 1992. godine. Hrvatska je bila domaćin Festivala u Puli 2004. godine i u Opatiji 2011. godine. Ove će godine domicilnu etno-folk glazbu u Švedskoj predstaviti glazbeni sastavi iz ukupno 17 zemalja.
(Glas Istre)

Podijeli ovaj članak
Skip to content