Iseljenički turizam u Zadru

3 min čitanja

Prva međunarodna konferencija – Iseljenički turizam – nacionalna i globalna perspektiva održat će pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Zadra te uz suradnju s Hrvatskom maticom iseljenika, Institutom za migracije, Institutom za društvene znanosti Ivo Pilar i Centrom za kulturu i informacije Maksimir

Prva međunarodna konferencija – Iseljenički turizam – nacionalna i globalna perspektiva održat će se od 30. lipnja do 2. srpnja 2017. u Zadru, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Zadra te uz suradnju s Hrvatskom maticom iseljenika, Institutom za migracije, Institutom za društvene znanosti Ivo Pilar i Centrom za kulturu i informacije Maksimir.

Svečano otvaranje je u petak, 30. lipnja u 9:00h, u Kneževoj palači, Poljana Šime Budinića 3.

Međunarodna konferencija Iseljenički turizam – globalna i nacionalna perspektiva, ima za cilj okupiti znanstvenike i turističke stručnjake iz različitih zemalja svijeta, naročito sa Mediterana, s ciljem razmjene iskustava iz njihovih zemalja, te suradnje u razvoju i pristupu iseljeničkom turizmu.

Hrvatska je prepoznala potencijalne dobrobiti iseljeničkog turizma ne samo za gospodarstvo, već i, imajući na umu potrebe iseljeničke zajednice, mogućnosti razvoja i kvalitetnijeg odnosa zajednica Hrvata u inozemstvu s domovinom. U Hrvatskoj postoje mogućnosti za razvoj turizma i u gradskim i u ruralnim područjima, naročito usmjerene ka povijesnim cjelinama, ekoturizmu, sportu i rekreaciji, kulinarstvu i kulturi.

Također, hrvatsko iseljeništvo sudjeluje u brojnim folklornim aktivnostima s ciljem očuvanja kulturne baštine, koje se mogu povezati s izvornim područjima u Hrvatskoj. Razvoj iseljeničkog turizma bi trebao imati za cilj povećanje ciljane populacije kroz odabrane programe usmjerene prema mlađim generacijama, studentima, umirovljenicima. Za ostvarenje ove ideje potrebno je razvijati suradnju između znanstvenih i kulturnih institucija, države, jedinica regionalne i lokalne samouprave i lokalnih zajednica, kroz pojedinačne i skupne programe, s ciljem promocije hrvatskog iseljeničkog turizma.

Iako je razvoj hrvatskog iseljeničkog turizma u početnoj fazi, pristupanje Hrvatske Europskoj uniji pruža nove mogućnosti. Neke od tema konferencije su: iseljenički turizam u Hrvatskoj – iskustva i perspektive; promidžba hrvatskog turizma od strane iseljenika u zemljama gdje žive; kulturni turizam (uređenje muzeja, arhiva i drugi glazbeni, folklorni, dramski i drugi festivali i priredbe), sportski turizam (sportske igre, sportska rekreacija), umjetnost i turizam (povezivanje i mogućnosti izlaganja hrvatskih iseljeničkih umjetnika), te zdravstveni turizam.
(Fenix Magazin)

Više informacija o Konferenciji

Podijeli ovaj članak
Skip to content