Iseljenici iz Sutomišćice i Poljane u Americi donirali novac za restauraciju kipa sv. Eufemije

5 min čitanja

Zajednica američkih Hrvata podrijetlom iz Sutomišćice i Poljane već 17 godina organizira godišnje druženje “Annual Dinner Dance”, koje, tradicionalno, ima i humanitarni karakter, a ovih dana su uručili donaciju za obnovu vrijedne sakralne baštine starog zavičaja…

Svečanom misom, koju je predvodio don Leonard Škec, svećenik Porečke i Pulske biskupije, župni vikar u katedralnoj župi u Puli, u Župnoj crkvi u Sutomišćici ovih je dana (17. IX. 2023.) proslavljena svetkovina zaštitnice sv. Eufemije. Uz don Leonarda Škeca, suslavili su župnik u Sutomišćici, Poljani i Preku i dekan Ugljansko-pašmanskoga dekanata don Filip Kucelin, župnik Lukorana i Ugljana don Marko Dokoza, mons. Šime Perić, don Mladen Kačan, don Šime Zubović i don Marko Vujasin. Govoreći o svetoj Eufemiji, don Škec je podsjetio da je kao 15-godišnjakinja podnijela mučeništvo za Isusa Krista te istaknuo da u životu uvijek treba ostati uz Krista i tada Bog sve okreće na dobro. Čašćenje sv. Eufemije slavi se u Sutomišćici više od 700 godina, a ovogodišnje slavlje bilo je posebno svečano jer je obnovljen veliki kip sv. Eufemije na pokrajnjem oltaru.

„Obnovu kipa, staroga oko 120 godina, možemo zahvaliti zajednici iseljenih Hrvata iz Sutomišćice i Poljane u New Yorku i New Jersejyu – Sveta Eufemija Society, govori don Filip Kucelin. Dodaje da je kip prije nekoliko mjeseci odvezen na restauraciju u glasovitu radionicu „Ferdinand Stuflesser 1875“ pokraj Bolzana u južnom Tirolu, odakle je nakon temeljite obnove nedavno vraćen u sutomišku crkvu. Zajednica iseljenih Hrvata iz Sutomišćice i Poljane već 17 godina organizira godišnje druženje “Annual Dinner Dance”, koje, tradicionalno, ima i humanitarni karakter.

Organizatori večere su Vesna Dužić, Walter Blasich i Diana Dunatov, svatko sa svojim zaduženjima, ali svi s jednim ciljem – pomoći rodnoj župi.

„Zbog covida se, nažalost, nismo družili tri godine, a na posljednjem, ovogodišnjem “Dinner Danceu” 12. ožujka okupilo nas se više od 170. Želim naglasiti da na donatorske humanitarne večere dolaze i iseljeničke obitelji iz susjednih mjesta – Preka, Lukorana, Ugljana, Kali, Kukljice, sa susjednih otoka – iz Zverinca, Božave, Sali, s Oliba pa čak i s Unija, iz Dikla, Zadra, ali i ostalih krajeva Hrvatske te američki prijatelji, a pomažu i brojni sponzori i donatori, kaže Vesna Dužić, koja je već nekoliko mjeseci u Poljani i s posebnom je radošću prisustvovala svečanoj misi s obnovljenim kipom sv. Eufemije. Ističe i da novac doniraju mnogi koji ne uspiju doći na godišnje druženje, na čemu su im itekako zahvalni.

Podsjeća da su donacijama prikupljenim na zajedničkim večerama koje organizira Sveta Eufemija Society na sutomiškoj crkvi dosad napravljeni novi krov, kupljeno zvono, obnovljeni vitraji, luster, uređena fasada, postavljen novi razglas, ulazna vrata, obnovljena je sakristija, uvedena klimatizacija, uređeni unutarnji zidovi i sada je restauriran kip sv. Fume.

Kako završi jedna donatorska večera, tako počnu pripreme za novu jer nije lako organizirati dolazak gotovo 200 ljudi iz različitih dijelova SAD-a u isto vrijeme na isto mjesto. „Sve se pomno planira, puno razgovaramo i o tim našim susretima i druženjima, ali i o potrebama naše župe, odnosno sutomiške crkve. Voljeli bismo da se u crkvi urede klupe, odnosno da se tapecira donji dio za klečanje jer je našim starijim sumještanima teško klečati u starim i istrošenim klupama“, smatra Vesna Dužić, koja je o tome već razgovarala s Walterom Blasichem i Dianom Dunatov iz zajednice Sveta Eufemija Society. Svjesni su toga, napominje, i da ostale crkve i crkvice u Poljani i Sutomišćici treba obnavljati te da nisu zaboravili na njih – sv. Grgura u Sutomišćici te sv. Petra i Kraljicu Mira u Poljani i sigurno će Sveta Eufemija Society u budućnosti organizirati prikupljanje donacija i za njih. Hvala svima koji su sudjelovali u ovo hvalevrijednoj donatorskoj akciji.

Izvor: Portal naši škoji, informativni portal Općine Preko i zadarskih otoka; Fotografije: Andrijana Luić

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content