Interaktivni muzej o povijesti gradišćanskih Hrvata

1 min čitanja

Novi muzej čije otvaranje je predviđeno ujesen, bit će smješten u zgradi općinske uprave u Koljnofu u mađarskome dijelu Gradišća. Prikazivat će povijest gradišćanskih Hrvata od doseljenja do danas.

Ideja o otvaranju Muzeja stiže je iz koljnofske općine, a na suradnju u njegovu stvaranju pozvane su hrvatska samouprava i civilne udruge.

Kako bi Muzej dobio adekvatne prostorije, zgrada Općine Koljnof nadograđena je trećom etažom. Za pristup osobama s invaliditetom u zgradu općine i Muzej, postavljeno je vanjsko dizalo. 

Muzej će zainteresiranom posjetiteljima, posebice školarcima, omogućiti uvid u povijest gradišćanskih Hrvata uz pomoć najnovije interaktivne tehnologije. – Djeci bismo uz to mogli ponuditi i tečajeve kuhanja starih jela poput žganaca – kaže općinski načelnik Koljnofa Franjo Grubić. 

Planirano je da Muzej godišnje primi oko 3.500 posjetitelja iz okoline, Austrije, Slovačke i Hrvatske. Za rad u Muzeju bit će zaposlena najmanje jedna osoba, a radno vrijeme bit će od jutra do poslijepodneva. 

– Za projekt smo iz različitih izvora, pomoću fondova Europske unije te zahvaljujući pomoći parlamentarnoga zastupnika Matijaša Firtla prikupili ukupno oko 300.000 eura – ističe Grubić.

Obnovljeno općinsko sjedište bit će otvoreno krajem ožujka, a Muzej najesen. 

(ORF-Hrvati)

Glas Hrvatske/IZVAN DOMOVINE-Tomislav Šikić

Podijeli ovaj članak
Skip to content