Inicijativa HKM Berlin

2 min čitanja

Inicijativa „MI GOVORIMO HRVATSKI” želi ukazati na važnost očuvanja nacionalnog, jezičnog i kulturnog identiteta i važnost pohađanja nastave na hrvatskom jeziku

Hrvatska katolička misija Berlin u rujnu 2017. pokrenula je inicijativu pod nazivom „MI GOVORIMO HRVATSKI”. Riječ je o projektu kojim se želi ukazati na važnost očuvanja nacionalnog, jezičnog i kulturnog identiteta.
Činjenica je da se HKM Berlin od drugih katoličkih župa u Berlinu razlikuje samo po jeziku, a u zadnjih pet desetljeća dala je značajni doprinos u očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta ovdašnjih Hrvata. Cilj projekta je poticanje roditelja da svoj zadatak, tj. prenošenje jezika i kulture ozbiljno shvate i provode. Sve polazi od doma i odgoja, pa tako i poznavanje materinskog jezika.
Kroz različite akcije, module i projekte Župno vijeće HKM Berlin želi dati doprinos u „borbi” protiv sve slabijeg poznavanja hrvatskog jezika, posebice kod djece i mladih. Stoga će se rad s djecom za vrijeme vjeronauka održavati u manjim grupama, adekvatnim metodama te listama riječi kako bi djeca imala priliku bolje razumjeti gradivo, proširiti rječnik te govoriti hrvatski. Nadalje, planirani su mjesečni susreti za djecu i mlade u kojima će se održati i jezične radionice. Stručna predavanja za roditelje, posebne ponude za mlade te redovito izdavanje letka sa svim terminima aktivnosti.
Za design i grafičku obradu letka i cijele inicijative pobrinula se mlada župljanka Anni Lovrić, uredništvo prvog letka potpisuje Anica Krstanović, predsjednica Župnog vijeća, te Martina Ćosić, zapisničarka Župnog vijeća, kao lektorica.
Inicijativa „MI GOVORIMO HRVATSKI” također želi ukazati na važnost pohađanja nastave na hrvatskom jeziku. Pozivaju se roditelji da upišu svoju djecu te da im omoguće, ne samo učenje hrvatskog jezika, nego i upoznavanje zemlje, povijesti i kulture njihovih predaka.
Župnik HKM Berlin fra Edvard Sokol podržao je, ne samo ideju za inicijativu, nego i njezinu realizaciju – financijskim sredstvima za tiskanje letaka i naljepnica.

Podijeli ovaj članak
Skip to content