Imigranti obilježili obljetnicu dolaska u Argentinu

3 min čitanja

U nošnji svojih predaka, noseći torbe i glazbene instrumente imigranti su na šetalištu luke La Plata, Av. Montevideo u provinciji Berisso, predstavili zemlje iz kojih su potekli

Potomci iseljenika iz različitih zemalja svijeta ove godine simbolično su obilježili 40. obljetnicu doseljavanja u Argentinu. Udruženi, u nošnji svojih predaka, noseći torbe i glazbene instrumente predstavili su zemlje iz kojih su potekli.
Nakon plovidbe brodom njihovi su preci zakoračili na argentinsko tlo, pa se tako 17. rujna i ovo simboličko okupljanje imigranata održalo na šetalištu luke La Plata, Av. Montevideo u provinciji Berisso.
Svečanom događaju prisustvovali su gradonačelnik Jorge Gabriel Nedela, predsjednica Association of foreign entities Gabriela Ruszczyk, nacionalni direktor pluralizma i multikulturalizma Julio Crocci, pokrajinski direktor odnosa sa zajednicom Leandro Blanco, generalni konzul Italije u La Plati Iacopo Foti, predsjednik turističke komore Marcelo Aguilar, zajedno s regionalnim kolegom Danielom Loyolom, koordinator zajednica Juan Ignacio Fourment Kalvelis te koordinatorica migracijskih politika Angela Herrera.
Događaju su nazočili i predstavnici različitih lokalnih zajednica i ambasadori, Aldana Santillan Armoha – kraljica pokrajinskih imigranata 2017. i princeza Giuliana Martins Balducci te Ludmila Wac Galuck. Ondje je bila i Lucia Quagliarella – kraljica komune Mar del Plata, kao i komunalne sekretarice, direktori, općinski koordinatori, mladi, djeca i čelnici zajednica.
Pred dolazak imigranata u luku, prisutni su, predvođeni sastavom pomorske akademije Santiago River pjevali stihove argentinske nacionalne himne, nakon čega je mlada Priscilla Romero izvela himnu Berisso.
Uslijedili su pozdravni govori predsjednice AEE Gabriele Ruszczyk, nacionalnog direktora pluralizma i multikulturalizma Julija Croccija i gradonačelnika Jorgea Nedele. Posebno se istaknuo performans Community Theatrea of Berisso.
Za ovu prigodu postavljena je velika scena na Montevideo aveniji i Calle 3, na kojoj su nastupali brojni lokalni umjetnici. Održan je i balet s preko 40 plesača iz različitih zajednica koji predstavljaju zajedništvo rasa i kultura.
Cijelu proslavu zabilježilo je Udruženje hrvatskih Istrijana u Argentini/Asociacion Croata Raices Istrianas Berisso Argentina brojim fotografijama i video uradcima.
Premda su Hrvati danas asimilirani u argentinsko društvo, otvoreno pokazuju ljubav prema svojoj zemlji podrijetla, hrvatskoj kulturnoj baštini, jeziku i običajima.

Tekst: Naida Šehović

  
Podijeli ovaj članak
Skip to content