Igračka u srcu u Mundimitru

3 min čitanja

Projekt  se održao u sklopu V. Foruma mladih pripadnika hrvatskih manjina, a izložbu je u Literarnom kafiću u Mundimitru (Caffè linguistico-letterario) otvorio gradonačelnik Sergio Sammartino. Uslijedila  je radionica koju je vodila Matičina suradnica Tajana Brnić

 

Nakon dvogodišnje pauze zbog COVID mjera, Hrvatska matica iseljenika je u suradnji sa Zakladom „Agostina Piccoli“ provela projekt IGRAČKA U SRCU inspirirana hrvatskom tradicijskom kulturom. Radi se o mobilnoj multimedijalnoj izložbi likovnih, fotografskih, video i literarnih pobjedničkih radova djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu s radionicom za djecu i mlade.

Izložbu je u petak, 9. rujna 2022., u Literarnom kafiću u Mundimitru (Caffè linguistico-letterario) otvorio gradonačelnik Sergio Sammartino nakon čega je uslijedila radionica koju je vodila Matičina suradnica Tajana Brnić, likovna pedagoginja iz OŠ Slavka Kolara iz Kravarskog.

Tema radionice bila je izrada igračke s motivima hrvatske tradicijske baštine. Prema vlastitom izboru djeca su izrađivala konja, zrakoplov i automobil, a kako je bilo na izložbi i radionici može se pogledati u fotogaleriji.

IGRAČKA U SRCU inspirirana hrvatskom tradicijskom kulturom multimedijalni je program međunarodne kulturne suradnje koju provodi Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska škola Boston (SAD) i Zaklada hrvatskih studija Sydney (Australija) s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim institucijama izvan Republike Hrvatske s ciljem poticanja i razvoja kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanja hrvatskoga jezika, međusobnog povezivanja i umrežavanja te povezivanja s domovinom Hrvatskom. U natječaju provedenom od ožujka do rujna 2018. sudjelovalo je više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke.

Predstavljanjem ovog projekta moliškohrvatskoj zajednici želimo pokazati, ne samo rezultate kreativnoga dječjeg stvaralaštva, nego u praktičnome dijelu, kroz radionicu, u duhu današnje mobilnosti pokazati kako je moguće igrom i stvaralaštvom razvijati govorne i komunikacijske sposobnosti, učiti o hrvatskoj tradicijskoj kulturi te na taj način njegovati i očuvati hrvatski identitet izvan domovine.

IGRAČKA U SRCU održala se u sklopu V. Foruma mladih pripadnika hrvatskih manjina.

 

Tekst: Lada Kanajet Šimić

Fotografije: Gabriele Romagnoli, Ivana Dvorneković, Lada Kanajet Šimić

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content