I za školskog odmora samo na njemačkom?

2 min čitanja

Dio koalicijskog plana rada Austrijske narodne stranke (Österreichische Volkspartei, ÖVP) i Slobodarske stranke Austrije (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) za austrijsku državnu pokrajinu Donju Austriju je i uvođenje obveze učenicima da i tijekom odmora, među školskim satovima, međusobno govore samo njemački.

Uvođenje svojevrsne „jezične policije“ tijekom pauza među školskim satovima dio je političkog programa Slobodarske stranke Austrije, desnih populista koji koketiraju i s idejama i stavovima krajnje desnice. „Slobodnjaci“ ovakvu mjeru pravdaju težnjom za boljom komunikacijom među učenicima, no mnogi u tome vide samo sredstvo kulturnog pritiska na sve brojniju dječju školsku populaciju nenjemačkog jezičnog podrijetla.

Ova ideja je naišla i na snažan otpor po školama jer bi posao nadzora nad jezičnom praksom djece tijekom školskog odmora trebali obavljati učitelji i ravnatelji koji su ionako preopterećeni nastavnim i drugim školskim obvezama. Ovakva bi odlika narušavala zakonom zajamčenu autonomiju škola, pa i neka temeljna ljudska prava. Umjesto da se višejezičnost pomaže i potiče ona se zakonima i pravilima nastoji ograničiti.

Višejezičnost u Austriji nije nikakva novina, nego povijesno duboko ukorijenjena pojava. Ovakve zamisli ugrožavaju i (sve brojniju) hrvatsku zajednicu u Austriji, radilo se o tradicionalnoj zajednici Hrvata u Gradišću ili o Hrvatima koji su Austriju izabrali kao zemlju rada i boravka od polovice 20. st.

Tako i predsjednik Hrvatskog kulturnog i dokumentacijskog centra Martin Ivančić u ovakvom prijedlogu vidi samo napad na demokraciju, tradicionalne austrijske narodnosne skupine kao i korak u nazad kojeg nitko ne želi.

Izvor: Der Standard / Hrvatske novine

Tekst: HMI

Slika: Wikimedia CC

Podijeli ovaj članak
Skip to content