Hvarani u procesiji Za križen

2 min čitanja

Mnogi pučki običaji vezani su uz Veliki tjedan. Hvarani su i ove godine nastavili pučke običaje hodajući u stoljetnoj tradicionalnoj procesiji “Za krizen”. Križonose iz Jelse, Pitava, Sviraca, Rbanja i Vrboske cijelu su noć s četvrtka na petak probdjeli noseći križ do ranih jutarnjih sati

Još su dva dana do Uskrsa, a danas je Veliki petak. Kršćani danas obilježavaju dan kada je Isus umro na križu, prisjećaju se njegove muke i smrti. To je jedini dan u godini kada nema misnog slavlja.
U zagrebačkoj katedrali Službu Muke Gospodnje danas s početkom u 18 sati predvodit će kardinal Josip Bozanić, donosi IKA. U Hvaru će hvarski biskup Slobodan Štambuk predvodit liturgijske obrede s početkom u 18 i 30 sati u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika. Na Veliki petak prigodnu propovijed održat će duhovnik Bogoslovnoga sjemeništa u Splitu dr. Edvard Punda. U tijeku liturgijskog bogoslužja bit će pjevana Muka Gospodinova, iskazana počast Kristovu križu, a liturgija će završiti teoforičnom procesijom. U 15 i 30 sati bratimi hvarskih bratovština predvodit će pokorničku procesiju “Po Božjim grebima”, navodi IKA.
Mnogi pučki običaji vezani su uz Veliki tjedan. Hvarani su i ove godine nastavili pučke običaje hodajući u stoljetnoj tradicionalnoj procesiji “Za križen”. Križonose iz Jelse, Pitava, Sviraca, Rbanja i Vrboske cijelu su noć s četvrtka na petak probdjeli noseći križ do ranih jutarnjih sati, kada su se vratili u mjesta polaska.
(Večernji list)

Doznajte više

Podijeli ovaj članak
Skip to content