Hrvatsko društvo Luksemburg na Festivalu migracija

3 min čitanja

Na čak četiri štanda predstavljena je kulinarska, turistička, literarna i umjetnička raznovrsnost Hrvatske

Ovogodišnje, 35. izdanje Festivala migracija, kultura i građanstva potvrdilo je da je multikulturalnost jedan od najvažnijih aspekata (su)života u Luksemburgu. Naglasili su to luksemburški premijer Xavier Bettel, ministrica obitelji Corinne Cahen i gradonačelnica Luksemburga Lydie Polfer prilikom otvaranja popularne manifestacije na kojoj je Hrvatska, zahvaljujući angažmanu Hrvatskog društva Luksemburg, imala vrlo zapaženi nastup.

Na čak četiri štanda predstavljena je kulinarska, turistička, literarna i umjetnička raznovrsnost Hrvatske. Neposredno prije službenog otvaranja Festivala sjajnim nastupom na velikoj pozornici na velesajmu publiku je oduševio ALF acoustic band iz Petrinje. Pjevačica Antonija Kihalić, uz pratnju Leona Rokića (gitara), Franje Ivišića (bas gitara) i Damira Prskala (violina) u okviru gostovanja u Velikom Vojvodstvu održala je i koncert u Bosso Baru, gdje je publika uživala u trosatnoj glazbeno-poetskoj večeri upotpunjenoj čitanjem proze i poezije autora Maje Šiprak, Ivane Švragulja, Siniše Matasovića i Marija Lovrekovića.

Festival migracija u Luksemburgu, može se slobodno reći, ove je godine iskorišten i za pravi festival predstavljanja hrvatske kulture i umjetnosti, što pokazuju dodatne brojne aktivnosti u izložbenom prostoru LuxExpo. U okviru umjetničkog salona ARTSmanif Hrvatsku je predstavljala Ivana Švragulja. Osim što je posjetiteljima Festivala predstavila svoje djela i sjajne radove učeničke zadruge „Lovreki“, svoje veliko iskustvo u organizaciji radionica likovnosti i aktivnog građanstva primijenila je i u radu s hrvatskom djecom u Luksemburgu.

Treba napomenuti da su u realizaciji gostovanja umjetnika i glazbenika iz Petrinje u Luksemburgu, osim Hrvatskog društva Luksemburg, sudjelovali i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Petrinje, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja te Narodna knjižnica i čitaonica „Vlado Gotovac“ Sisak.

TZ Petrinje je pripremila promotivne materijale, dok su petrinjska i sisačka knjižnica Hrvatima u Luksemburgu darovale preko stotinu knjiga na hrvatskom jeziku i to Hrvatskoj sekciji u europskoj školi, odnosno profesoricama hrvatskog jezika Maji Emeršić i Matiji Manenica te Hrvatskom književnom klubu voditeljice Mirjane Kačavenda. ALF acoustic bend s prigodnim programom predstavio se i nakon nedjeljne svete mise u HKM Luksemburg, gdje su voditelju don Froku Zefiqu predani molitvenici i udžbenici za vjeronauk.

Tekst: Goran Filipović

Podijeli ovaj članak
Skip to content