Hrvatski umjetnici u New Yorku

2 min čitanja

U Židovskom muzeju u New Yorku hrvatski kipar Branko Vlahović predstavljen je sa šest skulptura. U prostoru utjecajnog e-fluxa Stilinović izlaže drugi put. “Ništa dobiveno kockom” naslov je izložbe koja predstavlja umjetnikov rad u posljednjih trideset godina. “Prokletom posadom”, ciklusom od devet ulja Vehabović se po drugi predstavlja američkoj publici

New York je trenutačno u znaku i hrvatskih umjetnika. Tek je zatvorena izložba Julija Knifera, a u Židovskome muzeju izložene su skulpture Branka Vlahovića. U petak, 28. ožujka otvorena je izložba u svijetu renomiranoga Mladena Stilinovića, a od večeras će biti i mladog Zlatana Vehabovića.
Pola stoljeća nakon otvaranja kultne izložbe “Primarne strukture” u Židovskom muzeju u New Yorku nastavak. I dok su 1966. predstavljeni anglo-saksonski umjetnici, ovaj put odabrani su minimalisti iz Latinske Amerike, Azije, Afrike, Istočne Europe. Hrvatski kipar Branko Vlahović predstavljen je sa šest skulptura. U dijelu postava koji se otvara u svibnju publika će vidjeti Crveni znak Ivana Kožarića.
New York voli i konceptualnu umjetnost Mladena Stilinovića. U prostoru utjecajnog e-fluxa Stilinović izlaže drugi put. “Ništa dobiveno kockom” naslov je izložbe koja predstavlja umjetnikov rad u posljednjih trideset godina.
Na drugu stranu Atlantika doplovila je “Prokleta posada” Zlatana Vehabovića, ciklus od devet ulja, moćna naracija o životu škotskih kitolovaca u 17. i 18. stoljeću. Kod kuće prepoznat kao slikar svoje generacije, Vehabović drugi put izlaže u New Yorku.
Izlagati u gradu u koji dolaze mnogi, a uspijevaju najbolji, iskustvo je koje priželjkuju umjetnici iz cijeloga svijeta.
(HRT)

Podijeli ovaj članak
Skip to content