Hrvatski tjedan u Frankfurtu

4 min čitanja

U hessenskoj će metropoli biti prezentirani hrvatski turizam, specijaliteti, folklorna baština i glazba te gospodarski potencijali. Na Zeilu u idućim danima nastupaju pjevači Kole, Robert Čolina, Slash bend, Karmen Kočila, klapa Nostalgija iz Zagreba, folklorne skupine iz Neu Isenburga, Frankfurta, Mainza i Darmstadta i mnogi drugi

U samom centru Frankfurta, na prestižnom Zeilu odmah pokraj Hauptwache, otvoren je Hrvatski tjedan povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. U organizaciji CityForum ProFrankfurt, grada Frankfurta, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Frankfurtu i Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj i svesrdnu pomoć Hrvatske turističke zajednice, u hessenskoj će metropoli biti prezentirani hrvatski turizam, hrvatski specijaliteti, folklorna baština i glazba te gospodarski potencijali.
Na pozornici usred grada kroz svečanost otvaranja Hrvatskog tjedna goste je provela Irena Pavić. Prof. Jürg W. Leipziger, predsjednik CityForum ProFrankfurt kazao je da je grad Frankfurt obogaćen raznim kulturama i nacionalnostima njegovih stanovnika. „Sretni smo što sada i Hrvati pripadaju našoj europskoj obitelji. Vi ste vedri, nasmijani, simpatični i otvoreni ljudi. U Frankfurtu često organiziramo tjedne kulture ostalih nacija, a ove godine po prvi puta i Hrvatski tjedan. Uživajte!“, rekao je Leipziger.

Gradska vijećnica Zelenih grada Frankfurta, dr. Nargess Eskandari-Grünberg također je govorila o obogaćenju grada Frankfurta hrvatskom nacionalnom skupinom, kojoj pripada oko 12 tisuća osoba. „Hvala Vam na svemu što ste učinili za njemačko društvo. Sretna sam što su večeras ovdje i diplomatski predstavnici Crne Gore i Slovenije. Hrvatska je druga zemlja bivše Jugoslavije koja ulazi u EU i vjerujem da će se uskoro priključiti i ostale zemlje iz regije, jer je EU zajednica koja osigurava mir i dobar suživot. U Frankfurtu ćemo vidjeti razne fasete hrvatske kulture, gastronomije, glazbe i plesa. Radujemo se Hrvatskoj u EU“, rekla je Eskandari-Grünberg.
Nekoliko pozdravnih riječi na Zeilu su kazali i Mario Šušak, predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj te Mato Radić, šef predstavništva HTZ-a u Njemačkoj.
„Odrastao sam u Frankfurtu i sjećam se kako smo prije dvadeset godina demonstrirali na ulicama ovog grada za hrvatsku nezavisnost. Uistinu je prekrasno sada biti na Hrvatskom tjednu uoči punopravnog pristupa Europskoj uniji“, rekao je Šušak. O turizmu u Hrvatskoj kratko je govorio Mato Radić, ističući kako je i u novoj sezoni veliki broj turista iz Njemačke te je primjetan čak i rast u odnosu na prošlu godinu. „Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi. Tisuću otoka, prekrasna pridoda, bogata kulturna baština… Dođite u Hrvatsku i upoznajte raznolikost, hrvatske ljude i njihovo gostoprimstvo“, rekao je Radić.
Publiku je pozdravila i Sandra Enders, predstavnica hrvatskog hotelskog lanca Valamar u Frankfurtu, a priredbu je službeno otvorio generalni konzul RH u Frankfurtu Josip Špoljarić. „Velika nam je čast predstavljati Hrvatsku na ovom znamenitom mjestu i zahvaljujemo gradu Frankfurtu i CityForumu na kooperaciji i pomoći. Hrvatska ulazi u EU i budućnost će donijeti mnogo toga pozitivnoga sa sobom. Poznato je da Europa reprezentira raznolikost. Mogu reći da se Hrvati odlično osjećaju ovdje u Frankfurtu i dobro raspoloženo ćemo dočekati ulazak u EU“, kazao je generalni konzul najavljujući ujedno i svečanost otvaranja njemačke burze u ponedjeljak, 1. srpnja (9 sati), koju će otvoriti guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, kao i svečani prijam u gradskoj vijećnici Römer na dan ulaska Hrvatske u EU.

Cijeli program događanja na frankfurtskom Zeilu 

Među ostalima, na Zeilu u idućim danima nastupaju pjevači Kole, Robert Čolina, Slash bend, Karmen Kočila, klapa Nostalgija iz Zagreba, folklorne skupine iz Neu Isenburga, Frankfurta, Mainza i Darmstadta i mnogi drugi. Posebne informativne štandove pripremili su Hrvatska turistička zajednica i Hrvatski gospodarski savez.

Pogledajte slike s otvaranja

Tekst: Edi Zelić

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content