Hrvatski sabor i ove godine pokrovitelj komemoracije žrtvama Bleiburga

2 min čitanja

Središnja komemoracija održat će se u subotu, 14. svibnja. Točna mjesta komemoracije i detaljan plan obilježavanja bit će definiran u dogovoru predstavnika Hrvatskoga sabora, Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda

 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je 30.ožujka sastanak s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupom Želimirom Puljićem, generalnim tajnikom dr. Krunoslavom Novakom i nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, a teme sastanka bile su obilježavanje središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta, kao i posjet državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj, izvijestila je IKA.

Središnja komemoracija održat će se u subotu, 14. svibnja 2022., a i ove godine Hrvatski sabor bit će pokrovitelj. Točna mjesta komemoracije i detaljan plan obilježavanja bit će definiran u dogovoru predstavnika Hrvatskoga sabora, Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda. Sugovornici su naglasili kako je važno da i ovogodišnja komemoracija bude dostojanstvena te da se iskaže pijetet prema žrtvama. Nadbiskup Puljić izvijestio je predsjednika Sabora o zaključcima zajedničkog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te razgovorima s dijecezanskim biskupom u Austriji oko dogovora o misnom slavlju.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o posjetu državnog tajnika Svete Stolice kardinala Parolina Hrvatskoj u svibnju ove godine u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske. Sveta Stolica na čelu s tadašnjim papom sv. Ivanom Pavlom II. priznala je Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu dva dana prije članica Europske zajednice. U sklopu posjeta državnog tajnika Parolina, čiji je domaćin Hrvatska biskupska konferencija, predviđeno je primanje kod predsjednika Hrvatskoga sabora i susret sa zastupnicima. (kta/ika)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content