Hrvatski rimski adresar navršio 40 godina

3 min čitanja

Ovogodišnji adresar priredili su zajedno sa s. Ksenijom Parag svećenici studenti iz Zavoda sv. Jeronima, Hrvoje Kalem, Hrvoje Katušić, Janko Lulić i Marinko Šljivić. U novome adresaru nalazi se i Popis s adresama hrvatskih ustanova i udruga u Italiji, korisni telefonski brojevi kad u nekim okolnostima treba brzo reagirati, korisne web stranice…

 

 

„Kao pripadnici jednog naroda i jedne Crkve, nalazeći se na studiju u Rimu, potrebno je da se bolje upoznamo. Tome pridonose pojedinačna upoznavanja kao i ona na misi u hrv.(atskoj) crkvi Sv. Jeronima, a posebno studentski susreti. U tu svrhu priređen je i ovaj popis-adresar. Bilo bi možda korisno slijedeće akademske godine, na ovaj ili sličan način, donijeti promjene, detaljnije podatke i obavijesti (o susretima, studiju, izletima itd.). O tome bismo zajednički trebali razmisliti“.
Tako su napisali svećenici studenti iz Zavoda svetoga Jeronima Antun Čečatka, Milan Šimunović i Juraj Škarpa u (koliko nam je poznato), prvome hrvatskome rimskom adresaru 28. travnja 1974. godine. On je napisan strojopisom, na četiri stranice, s naslovom „Studenti Hrvati na studiju u Rimu (svećenici i bogoslovi) ak. godina 1973/74.“….
Adresar s naslovom „Hrvatski studenti u Rimu 1991-92, uređen je kompjutorskom tehnikom i dobio je format u obliku knjižice. I dalje će ga uređivati msgr. Gašparović a format će mu ostati sve do danas nepromijenjen….. Od 2000. Adresar izlazi tiskom. To je olakšalo izdavanje pa je adresar poprimio i nove elemente, nove rubrike. Tako je novi Iz tiska izišao 10. studenoga 2012.. Standardni format, 96. stranica. …
U novome adresaru nalazi se i Popis s adresama hrvatskih ustanova i udruga u Italiji, korisni telefonski brojevi kad u nekim okolnostima treba brzo reagirati, korisne web stranice. Tu je i adresa web stranice Zavoda svetoga Jeronima, koju nastojimo osvježavati s novim podatcima i informacijama kako bi bila na korist hrvatskim vjernicima u Rimu i svim našim dolaznicima u Vječni Grad. Nezaobilazna rubrika je „Raspored svetih misa i ispovijedanja u sv. Jeronimu“ kao i „Raspored ispovijedanja na hrvatskome jeziku u bazilici sv. Petra“.
Ovogodišnji adresar priredili su zajedno sa s. Ksenijom Parag svećenici studenti iz Zavoda sv. Jeronima, Hrvoje Kalem, Hrvoje Katušić, Janko Lulić i Marinko Šljivić. Troškove tiskanja podmirila je obitelj Mršić-Mazzetta (Zorica, Antonio, Sabrina i Samantha).
http://www.sveti-jeronim.org/dogadanja/hrvatski-rimski-adresar-navrsio-cetrdeset-godina/#more-773
http://www.scribd.com/doc/49861658/HRVATSKI-RIMSKI-ADRESAR-2010-2011-za-web

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content