Rječnik stopljenica

2 min čitanja

Autori Rječnika su Ivan Marković s Katedre za hrvatski standardni jezik Filozofskoga fakulteta i profesorice hrvatskoga jezika Ivana Klindić i Iva Borković

Hrvatski rječnik stopljenica bilježi, razlaže, objašnjava i primjerima potkrepljuje više od 5 000 stopljenica koje su se u hrvatskim tekstovima pojavile od 1860-ih do suvremenosti. Pripada podvrsti posebnih rječnika, koji se od općih rječnika razlikuju po tome što iz cjeline leksika nekoga jezika probiru ciljani dio, u ovome slučaju to su riječi nastale stapanjem neznačenjskih dijelova više ishodišnih riječi i pojmova koje one znače.

Obrađena građa ekscerpirana je iz 550 žanrovski i diskursno veoma različitih vrela svih registara – iz domaće i prijevodne beletristike, tiskane i internetske publicistike, znanstvenih i leksikografskih radova, prijevodnih televizijskih potpisa, stripova i karikatura, internetskih foruma, blogova i memova, jezika reklame, razgovornoga jezika i slenga.

Sadržaj online

Hrvatski rječnik stopljenica, potpuno nova vrsta rječnika u hrvatskoj jezikoslovnoj povijesti, koji sadrži više od pet tisuća neobičnih riječi, pojavio se na portalu Katedre za stilistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Autori Rječnika su Ivan Marković s Katedre za hrvatski standardni jezik Filozofskoga fakulteta i profesorice hrvatskoga jezika Ivana Klindić i Iva Borković. Stopljenice su hibridne riječi, nastale stapanjem dijelova više ishodišnih riječi, i premda su u jezičnoj praksi poznate barem 150 godina, hrvatski ih su ih filolozi tek nedavno postali svjesni.

Doznajte više

Podijeli ovaj članak
Skip to content