Hrvatski jezik u Sloveniji

2 min čitanja

11. listopada održalo se u Novom Mestu drugo savjetovanje „Hrvati u Sloveniji“ pod nazivom „Hrvatski jezik u Sloveniji“. Organizatori savjetovanja bili su  Hrvatski kulturni centar Ljubljana, Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba i Inštitut za narodnosna vprašanja iz Ljubljane uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Samo savjetovanje je bilo podijeljeno na tri panela. Prvi dio je bio Okrugli stol o učenju i položaju hrvatskog jezika u Sloveniji i slovenskog u Hrvatskoj, dok su druga dva bila posvećena znanstvenim istraživanjima vezanima uz manjinsku i iseljeničku problematiku.

Na okruglom stolu o obilježjima učenja hrvatskog u Sloveniji i slovenskog u Hrvatskoj govorili su Staša Skenžić ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, učiteljica hrvatskog jezika u Sloveniji Melita Jušić i predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Barbara Riman Plazibat. Usprkos dobrim zakonskim rješenjima, u praksi, organiziranje učenja hrvatskog u Sloveniji i slovenskog u Hrvatskoj zapinje na lokalnoj razini i na onoj pojedinih škola. O utjecaju „Novosadskog dogovora“ i ukinutoj katedri „srpskohrvatskog“ u Mariboru govorio je prof. dr. Šime Ivanjko, počasni konzul Republike Hrvatske.

U Znanstvenim dijelovima skupa Sabina Zorčič predstavila je dopunsku nastavu materinjeg jezika i kulture za učenika druge narodnosti u Sloveniji. O Repozitoriju nacionalno-manjinskih jezika u Republici Hrvatskoj (RENI) govorili su Kristian Lewis, Filip Škiljan, Željko Jozić i Marina Perić Kaselj. O Hrvatskom jeziku u pograničnom prostoru Slovenije prema Hrvatskoj govorio je Damir Josipovič.

O problemima nastave hrvatskog u Bosni i Hercegovini izlagao je Matijas Baković. Mogućnosti učenja slovenskog u Hrvatskoj predstavila je Barbara Riman Palzibat. O ulozi virtualnog učenja hrvatskog jezika u integraciji povratnika iz iseljeništva govorili su Katica Jurčević, Maria Florencia Luchetti i Aleksandar Vukić.

O hrvatskom turizmu izlagao je direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice Bruno Bonifačić.

Tekst: HMI

Foto: Hrvatski kulturni centar Ljubljana

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content