Hrvatski inovatori osvojili 12 nagrada u Nürnbergu

2 min čitanja

Naši inovatori nagrade su osvojili u konkurenciji 750 inovacija iz čak 32 zemlje na jučer završenom 65. jubilarnom sajmu IENA, najstarijem svjetskom sajmu inovacija

Hrvatski inovatori osvojili su 12 nagrada i priznanja u konkurenciji 750 inovacija iz čak 32 zemlje na jučer završenom 65. jubilarnom Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2013 održanom u Nürnbergu. Na ovom najstarijem svjetskom sajmu inovacija u protekla četiri dana predstavljeno je ukupno 15 hrvatskih inovacija koje je pogledalo više od pedeset tisuća posjetitelja, priopćila je Udruga inovatora Hrvatske.
Osim nagrada međunarodnog Ocjenjivačkog suda čiji je član uime Udruge inovatora bio Zoran Barišić, pomoćnik direktorice Sektora za industriju pri HGK, hrvatske su inovacije izazvale velik interes poslovnjaka i njemačkih medija. Zlato na ninberškom sajmu osvojili su tvrtke Tehnix d.o.o. s inovacijom Bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda i Bernarda d.o.o. s inovacijom THERMOCARE – inovativni madrac. Srebro je dodijeljeno tvrtki PIP d.o.o. za inovativni preparat Propocijan kapsule i tvrtki Altpro za Eterik – sustav za ekstrakciju ljekovitog bilja. Posebna priznanja osvojile su i inovacije Ventilacijski rekuperator zraka sa sredstvom za sterilizaciju i pročišćavanje zraka karlovačkog inovatora Vladimira Tudića, generator za proizvodnju plina iz vode Marinka Spudića, Termo torba zagrebačkog obrtnika Miljenka Vuka, sustav za zaštitu pčela od nametnika Varroe Aleksandra Zalepugina iz tvrtke Čista zona d.o.o. te modularna hrvatska kaciga tvrtke Šestan-Busch.
Zasjenivši kolege iz Njemačke, Kine, Tajvana, Koreje, Malezije i drugih zemalja veliki su uspjeh postigli i mladi inovatori Ivan Kožar iz Ivanić Grada, Filip Beleta iz Popovače te Mišo Grgić, Filip Kuftinec, Jakov Šandrovčan i Naim Canolli iz Srednje tehničke škole Faust Vrančić iz Zagreba osvojivši tri zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane plakete.
(Večernji list)

Podijeli ovaj članak
Skip to content