Hrvatski filmovi i koprodukcije u Annecyju

5 min čitanja

U program kratkometražnih filmova uvršteni su Demonstracija briljantnosti u 4 čina u režiji Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i Toomas ispod doline divljih vukova redateljice Chintis Lundgren dok će se u natjecateljskom programu pod nazivom ‘Perspektive’ prikazati Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali Daniela Šuljića te Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona

Ove će se godine na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, jedne od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije, prikazati čak četiri domaća naslova. U program kratkometražnih filmova uvršteni su Demonstracija briljantnosti u 4 čina u režiji Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i Toomas ispod doline divljih vukova redateljice Chintis Lundgren dok će se u natjecateljskom programu pod nazivom ‘Perspektive’ prikazati Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali Daniela Šuljića te Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Festival se u francuskom gradu Annecyju održava od 10. do 15. lipnja.

Kratkometražni animirani film Demonstracija briljantnosti u 4 čina nastao je u režiji Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova te u proizvodnji zagrebačkog studija Adriatic Animation i Eesti Joonisfilm iz Tallinna u Estoniji. Film je nastao uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, do sada je nagrađen na nekoliko međunarodnih festivala, a hrvatsku je premijeru doživio na ovogodišnjem Animafestu.

Osim ovog, u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazat će se još jedan film nastao u koprodukciji studija Adriatic Animation. Osim režije, Chintis Lundgren uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij. U filmu glume Draško Ivezić, Leon Lučev, Dražen Šivak, Lee Delong i Chintis Lungren. Za glazbu je bio zadužen Terence James Dunn, za dizajn zvuka Pierre-Yves Drapeau, a za animaciju Chintis Lundgren, Darko Vidačković i Draško Ivezić. Film nastaje u produkciji Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio iz Estonije, Jadranska animacija – Adriatic Animation iz Hrvatske i Miyu Productions iz Francuske te uz potporu Estonskog filmskog instituta, Estonskog kulturnog fonda, Hrvatskog audiovizualnog centra, Arte France i CNC-a. Toomas ispod doline divljih vukova u Annecyju će imati svoju svjetsku premijeru.

Dva hrvatska animirana filma prikazat će se i u programu pod nazivom ‘Perspektive’. Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali redatelja i scenarista Daniela Šuljića prikazuje priču o zlim bićima i stvorenjima koja osjećaju da je došao trenutak da slobodno izađu iz svojih skrovišta i rupa i razmile se po svijetu. Osim što je napisao scenarij i režirao film, Daniel Šuljić radio je i animaciju, uz Deu Jagić, Iru Bulić i Valenta Baluna, s kojim potpisuje i kompoziting te montažu. Za zvuk i glazbu bio je zadužen Vjeran Šalamon. Film je nastao u produkciji kuće Kreativni sindikat (Igor Grubić) te koprodukciji Zagreb filma (Vinko Brešan), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Udahnut život film je o povezivanju jedne mlade žene sa životnom energijom prirode. Ona koristi svoj talent za prepariranjem kako bi ‘vratila’ životinje koje obrađuje u njihov prirodni okoliš. No prava potraga za odgovorima počne kada u svakoj životinji koju krene preparirati otkrije rolu nerazvijenog filma. Scenarij, režiju, dizajn, animaciju i izradu lutaka potpisuju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson. Direktor fotografije je Ivan Slipčević, montažerka Iva Kraljević, glazbu i zvuk potpisuje Andrea Martignoni, glas filmu dao je Rakan Rushaidat, producentica je Vanja Andrijević, a film nastaje u produkciji zagrebačkog Bonobostudija. I ovaj je animirani naslov svoju hrvatsku premijeru doživio na ovogodišnjem Animafestu, dok je ona svjetska bila rezervirana za festival u njemačkom Oberhausenu.

Osim kratkometražnih animiranih filmova, u Annecyju će se u konkurenciji namjenskih animiranih filmova prikazati i dvije festivalske špice nastale u hrvatskoj produkciji. Radi se o špici za Animafest 2018. autora Stipana Tadića te špici za Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi 2018. autorice Chintis Lundgren u produkciji Adriatic Animation studija. Ove se godine na festival u Annecyju u svim kategorijama prijavilo više od 3 000 naslova iz 86 zemalja svijeta. Njegovo se 43. izdanje održava od 10. do 15. lipnja 2019. godine, a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama. https://www.annecy.org/home.

(HAVC)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content