Hrvatski filmovi i filmaši na 64. Berlinaleu

2 min čitanja

Hrvatska će biti zastupljena koprodukcijskim dokumentarcem ‘Baršunasti teroristi’ u programu Forum, projekcijama dugometražnih igranih filmova i predstavnicima domaće audiovizualne industrije na European Film Marketu te mladim filmašima koji sudjeluju u programu Berlinale Talents

U Berlinu se od 6. do 16. veljače održava 64. izdanje Međunarodnog filmskog festivala a Hrvatska će biti zastupljena koprodukcijskim dokumentarcem ‘Baršunasti teroristi’ u programu Forum, projekcijama dugometražnih igranih filmova i predstavnicima domaće audiovizualne industrije na European Film Marketu te mladim filmašima koji sudjeluju u programu Berlinale Talents.
Forum (International Forum of New Cinema) u kojem će biti prikazani ‘Baršunasti teroristi’ pripada među najvažnije programske sekcije Berlinalea – posvećen je inovativnim djelima koja predstavljaju odmak od srednje struje i njeguju nekonvencionalne filmske pristupe, a ove godine doživjet će svoje 44. izdanje. ‘Baršunasti teroristi’ dugometražna su dokumentarna koprodukcija Slovačke, Češke i Hrvatske. Koredatelji filma su Peter Kerekes, Pavol Pekarčík i Ivan Ostrochovský, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz kuće Nukleus film. Svoju svjetsku premijeru Teroristi su imali prošle godine u Karlovym Varyma gdje su osvojili nagradu FEDEORA, Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana.
Osim brojnih službenih i popratnih filmskih programa, u sklopu festivala održava se i sajam audiovizualne industrije European Film Market na kojem će posjetitelji moći pogledati recentna ostvarenja naše kinematografije – ‘Kauboje’ Tomislava Mršića, ‘Vis-À-Vis’ Nevija Marasovića, ‘Šegrta Hlapića’ Silvija Petranovića, ‘Svećenikovu djecu’ Vinka Brešana i ‘Projekcije’ Zrinka Ogreste. Hrvatski audiovizualni centar na sajmu će imati svoj štand, u muzeju Martin-Gropius-Bau, a uz HAVC na EFM-u će sudjelovati i više hrvatskih filmskih producenata te predstavnika distributera i festivala.
Jedan od najpopularnijih segmenata festivala posljednjih godina među mlađom generacijom filmaša svakako je Berlinale Talents (ranije Berlinale Talent Campus), zasigurno najveća edukacijska i networking platforma ovakve vrste u svijetu, Na njoj će ove godine sudjelovati šestero talentiranih imena: redateljica Maša Drndić, producentica Ivana Kragić, filmska kritičarka Karla Lončar, redatelj Jure Pavlović, snimatelj Dragan Šiša te redateljica i scenografkinja Ivana Škrabalo.
Više informacija o hrvatskom sudjelovanju na 64. Berlinaleu možete pronaći na (www.havc.hr)
(HAVC/Culturenet)

Podijeli ovaj članak
Skip to content