Hrvatski filmaši na festivalu eksperimentalnoga filma u Sjevernoj Americi

2 min čitanja

Na festivalu u Ann Arboru će se u natjecateljskom programu prikazati tri hrvatska naslova, dok će još dvoje naših filmaša ostvariti zapažene nastupe

U Ann Arboru je 20. ožujka počelo 56. izdanje Filmskog festivala na kojem će se u natjecateljskom programu prikazati tri hrvatska naslova, dok će još dvoje naših filmaša ostvariti zapažene nastupe.
U festivalskoj konkurenciji nalaze se tri filma hrvatskih autora: eksperimentalni kratkometražni Trip (Marko Meštrović) Marka Meštrovića i Skoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija te animirani kratkometražni Crvenkapica Redux Danijela Žeželja. Također, u Ann Arboru svoju će svjetsku premijeru 22. ožujka, imati film ‘Potopljeno blago’ (Sunken Treasure) redateljice Shanne Maurizi, na kojem je kao snimateljica zvuka i naratorica filma radila riječka filmašica i glazbenica Ana Jurčić. Film je sniman u Sloveniji i Hrvatskoj gdje je Maurizi boravila u rezidenciji riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Istražujući podvodne špilje Slovenije i potopljene brodove pod Jadranom, redateljica se poigrava s formom podvodnog dokumentarca a lá Jacques Cousteau.

U popratnom programu Ann Arbora svoje će radove te radove riječkog Filmaktiva predstaviti filmolog i redatelj Marin Lukanović.
Filmski festival u Ann Arboru najstariji je festival avangardnih i eksperimentalnih filmova u Sjevernoj Americi, a osnovao ga je 1963. godine George Manupelli.
(HAVC)

Podijeli ovaj članak
Skip to content