Hrvatski ekohistoričari domaćini europske znanstvene konferencije

2 min čitanja

Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju (DHEP) bit će domaćin Europske ekohistorijske konferencije koja će se održati krajem lipnja i početkom srpnja 2017. u Zagrebu i Zadru, odlučeno je nedavno na konferenciji europskih ekohistoričara u francuskom Versaillesu, priopćeno je iz Društva.

Konferencija će okupiti oko 400 povjesničara okoliša iz svih dijelova Europe. Omogućit će predstavljanje rezultata najnovijih ekohistorijskih istraživanja ali i nastavljanje dijaloga između društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti, rečeno je.

Ekohistorija ili povijest okoliša istražuje međuodnose čovječanstva i ostatka prirode, a globalni ekološki problemi stavili su je u fokus interesa javnosti. Povijesti poplava ili suša, povijest požara i onečišćenja okoliša, česte se teme koje traže angažman ekohistoričara.

U sklopu konferencije održana je izborna skupština Europskog društva za povijest Okoliša (ESEH) na kojoj je za člana upravnog odbora prvi puta izabran predstavnik iz Hrvatske. To je Hrvoje Petrić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik DHEP-a.

Ekohistorija u Hrvatskoj ima dublje korijene, najprije u geografiji, a potom se, u posljednjoj četvrtini 20. stoljeća, razvija i unutar historiografije. Za ustrojavanje ekohistorije važnu ulogu imao je međunarodni istraživački projekt Triplex Confinium osnovan 1996., u sklopu kojeg je 2000. na Sveučilištu u Zadru organiziran međunarodni znanstveni skup „Eco-history of the Triplex Confinium (c. 1500-1800).”, prvi takve vrste ne samo u Hrvatskoj, već i u jugoistočnoj Europi, ističu iz DHEP-a.

DHEP-a je 2005. pokrenulo časopis „Ekonomska- i eko-historija“, kako kažu, prvi takve vrste u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

(Hina)

Podijeli ovaj članak
Skip to content