Hrvatski dan u Chicagu privukao i Amerikance

2 min čitanja

Hrvatska župa sv. Jeronima u Chicagu i ove je godine svečano proslavila blagdan Velike Gospe u nazočnosti mnoštva vjernika hrvatskih korijena kao i njihovih prijatelja iz domicilne sredine

Kolovoz u Chicagu tradicionalno je u znaku marijanske svečanosti među ljudima naših korijena i njihovim prijateljima. Nakon tradicionalne devetnice u kojoj su se vjernici duhovno pripremali za ovaj veliki marijanski blagdan, stotine vjernika okupili su se u utorak kako bi procesijom i svetim misama počastili svoju zaštitnicu – Gospu Sinjsku.

Mnoštvo crkvenih, zavičajnih, folklornih i drugih društava sudjelovali su u procesiji koja se u ovoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici neprekidno održava od 1906., dakle već 117 godina. Gospinu sliku nosili su učenici Hrvatske škole kardinal Stepinac, koja je ove godine proslavila 50 godina utemeljenja i rada u Župi sv. Jeronima.

Svečanu svetu misu predvodio je fra Antonio Šakota iz HKM-a Zurich, a u koncelebraciji su bili tamošnji kustos hrvatskih čikaških franjevaca fra Marko Puljić, župnik fra Antonio Musa i drugi svećenici.

Odavna je običaj da se na ovaj dan na poseban način počasti zaslužne pojedince titulom „grandmaršala“ – predvoditelja procesije. Čast je tako zapala obitelj Kosir, Božu i Stoju, koji su ovoj župi, sa svojom djecom i unučadi, odani već gotovo 50 godina.

Nakon svete mise mnoštvu hrvatskih katolika pridružili su se i drugi američki građani pa se avenija Princeton na kojoj se nalazi crkva sv. Jeronima pretvorila u pravo hrvatsko narodno veselje, uz zvuke hrvatske glazbe te mirise i okuse hrvatskih specijaliteta. Ponosni na svoju tradiciju, vjernici iz ove hrvatske katoličke župe u SAD-u nastavljaju zajednički hod sa svojom Nebeskom Majkom i Zaštitnicom.

Izvor: Glas Hrvatske /HMI; Foto: Ivana Lovrić, portal Dijaspora

Podijeli ovaj članak
Skip to content