Hrvatski bal AHZ-a u Beču

3 min čitanja

Pokrovitelji bala, koji je okupio oko 350 Hrvata iz Beča i cijele Austrije te njihove goste, bili su Grad Beč na čelu s  gradonačelnikom Michaelom Ludwigom, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i VRH u Austriji

 

Tradicionalni, 29. Hrvatski bal Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport (AHZ) održan je 22. veljače u Hotelu Arcotel-Wimberger u Beču. Ove godine bal je održan u znaku hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i obilježavanja 30. obljetnice osnutka AHZ-a, koju će zajednica obilježiti u lipnju ove godine. Bal je započeo hrvatskom i austrijskom himnom te potom glazbeno scenskim nastupom plesnih parova bečke Plesne škole Rueff.

Pokrovitelji bala bili su Grad Beč na čelu s  gradonačelnikom Michaelom Ludwigom, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji. Bal je okupio oko 350 Hrvata iz Beča i cijele Austrije te njihove goste iz domovine i prijatelje Austrijance.

U ime organizatora i svoje osobno ime nazočne je pozdravio predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport u Beču Mato Ružić, koji je službeno i otvorio bal.

Pozvao je prisutne na uživanje u plesnim koreografijama KUD-a Bosanska Posavina i KUD-a  Busovača, te u TS Gazde i Duu Domižana. Napomenuo je kako je AHZ jedna od najvećih hrvatskih zajednica u Austriji koja okuplja i surađuje s oko 15-tak hrvatskih udruga, klubova i društava i ima oko 3.000 članova.

Na balu su bili i novi hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, njegov zamjenik Branimir Lončar, te prva tajnica u Stalnoj misiji RH pri OESS-u UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču Marina Kovačec. Među gostima je bila i savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Croatiana Orešković i njen kolega Ivan Zeba, voditelj Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje u istom Uredu, kao i predstavnici hrvatskih i gradišćanskohrvatskih udruga u Austriji.

Program su dvojezično vodili predsjednica za kulturu AHZ-a i predsjednica balskog Organizacijskog odbora Jadranka Vincek na hrvatskom i  član AHZ-a, poduzetnik Stjepan Karačić na njemačkom jeziku.

 

Tekst: Snježana Herek

(https://fenix-magazin.de/9 )

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content