Hrvatska veleposlanica Pancirov posjetila Moravsku

2 min čitanja

U okviru festivala održat će se i predavanje o dolasku Hrvata u Južnu Moravsku (dr. Miroslav Geršic) i predstavljanje knjige Boje hrvatske Morave (Lenka Kopřivova)

 

Na poziv gradonačelnika Svatopluka Pěčeka, veleposlanica Ljiljana Pancirov posjetila je grad Břeclav u južnoj Moravskoj. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje, posebice u svjetlu priprema za ostvarenje sporazuma o gradovima prijateljima s Novim Vinodolskim. O važnosti dvaju naselja u okviru grada, Poštorné i Charvátske Nove Vesi, prekrasne oktogonalne crkve Navštíveni Panny Marie v Poštorné koja je obilježila život moravskih Hrvata u ovom južnomoravskom kraju, te o spomeniku doseljenju Hrvata 1533. god., izvijestio je povjesničar dr. Miroslav Geršic.

Udrugu moravskih Hrvata, njihove folklorne aktivnosti, ali i predanost uzgoju dobrih hrvatskih moravskih vina, predstavio je voditelj udruge Martin Radkovič. Okupljeni moravski Hrvati hrvatskim su pjesmama pozdravili goste. U mjestu Hlohovcu  čijih je više od polovice stanovnika potomaka Hrvata, veleposlanica je posjetila groblje na kojem, a na spomenicima su u većini hrvatska prezimena (Slunski, Vlašic, Grandić, Janković, Radkovič, Lipa, Grbavčic, Garčic, Ivičić i mnoga druga).

Domaćini su predstavili i prostore u dvorcima u Lednicama i Valticama u kojima se od 24. rujna do 8. listopada 2022. održava muzički festival čiji je umjetnički direktor maestro Jiři Partyka. Od osam koncerata na njih četiri se izvode i djela Dore Pejačević, a od hrvatskih muzičari sudjeluju  Ensemble Illyrica, Vid Veljak, Aljoša Jurinić, Latica Anić i Luka Ljubas. U okviru festivala održat će se i predavanje o dolasku Hrvata u Južnu Moravsku (dr. Miroslav Geršic) i predstavljanje knjige Boje hrvatske Morave (Lenka Kopřivova).

Veleposlanica je iznimno zahvalna gradonačelniku Svatopluku Pěčeku i njegovim suradnicima što su sveobuhvatno i sadržajno predstavili grad Břeclav, a posebice nedovoljno poznate detalje o udjelu moravskih Hrvata u povijesti i kulturi ovog živopisnog kraja Južne Moravske. (https://web.facebook.com/Veleposlanstvo-Republike-Hrvatske-u-Pragu-1893797627561478/)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content