Hrvatska u fokusu filmskoga festivala u Bratislavi

2 min čitanja

Za nagrade će u natjecateljskim programima festivala konkurirati filmovi ‘Ne gledaj mi u pijat’ Hane Jušić, koji je uvršten u natjecateljski program igranog filma te ‘Zvir’ Miroslava Sikavice u natjecateljskom programu kratkometražnog filma

Potaknut nedavnim uspjesima hrvatskog filma u svijetu, Međunarodni filmski festival u Bratislavi, koji će se održati od 11. do 17. studenog, donosi program ‘Fokus: Hrvatska’ s izborom najuspješnijih novijih ostvarenja dugometražnog i kratkometražnog igranog, animiranog i dokumentarnog filma.

Za nagrade će u natjecateljskim programima festivala konkurirati filmovi ‘Ne gledaj mi u pijat’ Hane Jušić, koji je uvršten u natjecateljski program igranog filma te ‘Zvir’ Miroslava Sikavice u natjecateljskom programu kratkometražnog filma.

Hrvatski audiovizualni centar, u suradnji s kojim je program ‘Fokus: Hrvatska’ organiziran, najavio je i da će se na festivalu Radi Šerbedžiji uručiti Nagrada za izvrsnost u svjetskom filmu. Tim povodom na samom otvaranju bit će prikazan njegov redateljski prvijenac ‘Oslobođenje Skopja’ koji je surežirao s Danilom Šerbedžijom.

Po izboru filmskog kritičara Nenada Dukića program posvećen hrvatskoj kinematografiji donosi i nove dugometražne festivalske uspješnice, ‘S one strane’ Zrinka Ogreste i ‘Ustav Republike Hrvatske’ Rajka Grlića, a u kratkometražnom izboru su nagrađivani filmovi ‘Piknik’ Jure Pavlovića, ‘Belladonna’ Dubravke Turić i ‘Cvijeće’ Judite Gamulin.

Prikazat će se i dokumentarni film ‘Generacija ’68’ Nenada Puhovskog, koji je jedan od članova žirija u natjecateljskom programu dokumentarnog filma.

Kratkometražni eksperimentalni film ‘Novi Južni Zagreb’ Darka Fritza bit će prikazan u tematskom programu ‘Tema: Grad’, a srpsko-hrvatska koprodukcija ‘Dnevnik mašinovođe’ Miloša Radovića u programu ‘Europa’, selekciji posvećenoj temama zajedništva u tematskom i produkcijskom smislu.
(Hina)

Podijeli ovaj članak
Skip to content