Hrvatska predsjednica na obilježavanju obljetnice HBZ-a

4 min čitanja

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju, 29. rujna je u Pittsburghu Hrvatskoj bratskoj zajednici čestitala na 125. godišnjici postojanja, pozvala ih da se vrate u Hrvatsku te da u SAD-u iskažu interes za potpisivanjem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a.

Hrvatska predsjednica pozvala je hrvatske iseljenike da se vrate u Hrvatsku, ali smatra da zemlji trebaju promjene kako bi se njihov povratak omogućio. “Moramo promijeniti mentalitet, predstaviti novu radnu etiku, navike i vrijednosti. Treba nam iskustvo i znanje iz cijelog svijeta. Treba nam vaše znanje, iskustvo, ponos i domoljublje”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je istaknula kako je za generacije iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila “desetljetno središte susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, mjesto u kojem su se razmjenjivala iskustva života na novom kontinentu, mjesto u kojem se pomoć i utjeha tražila i dobivala”.

Smatra da zajednica Hrvata izvan Hrvatske može puno pomoći Hrvatskoj, a kao primjer je navela lobiranje za potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a.

Predsjednica Republike sudjelovala je 20. rujna na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP – The Association of Croatian American Professionals), a u obraćanju je zahvalila članovima na trudu i radu u korist razvoja hrvatskoga gospodarstva i društva te jačanju tradicionalno dobrih gospodarskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednica Republike dodijelila je Povelju Republike Hrvatske cjelokupnoj hrvatskoj zajednici u Clevelandu, okupljenoj u Hrvatskom domu Kardinal Alojzije Stepinac jer je svojim aktivnostima, pogotovo početkom devedesetih godina prošloga stoljeća iznimno pridonijela stvaranju suvremene, suverene i demokratske Republike Hrvatske.

Za iznimni doprinos zajedništvu i duhovnoj potpori hrvatskoj zajednici te kao središtu susreta generacija hrvatskih iseljenika s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Hrvatskoj župi Svetog Pavla u Clevalandu. Predsjednica  je Povelju Republike Hrvatske i društvu „Hrvatska žena grana br.1 Chicago“, povodom njihove 90. obljetnice te za njihov doprinos očuvanju zajedništva kojim je osnaženo domoljublje, ljubav za materinski jezik, hrvatsku povijest i kulturu te solidarnu potporu hrvatskoj zajednici u Chicagu.

Prilikom boravka u Clevelandu predsjednica Republike posjetila je Cleveland Clinic te se susrela s glavnim izvršnim direktorom Tomislavom Mihaljevićem i djelatnicima klinike.

Predsjednica Grabar-Kitarović svoj posjet Clevelandu započela je susretom sa Stipom Miočićem, svjetskim prvakom u UFC-u u teškoj kategoriji. On je predsjednicu ugostio u teretani u kojoj trenira već 20 godina, upoznao ju sa članovima svoje obitelji i svojim timom.

Prigodom obilježavanja 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svetoj misi u crkvi Sv. Nikole u Millvaleu te se susrela s hrvatskim iseljenicima kojima je poručila kako je Hrvatska bratska zajednica svojom organizacijom, trajanjem, zajedništvom i solidarnošću postala simbol hrvatskog iseljeništva na američkom kontinentu, ali i šire. (Hina/Ured predsjednice)

Fotografije  http://predsjednica.hr/

Delegacija Hrvatske matice iseljenika, predvođena ravnateljem, Mijom Marićem, susrela se s vodstvom Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu. Razgovaralo se o dobrim iskustvima dosadašnje suradnje te planovima u budućem zajedničkom radu. Više https://www.facebook.com/HRVATSKA-MATICA-ISELJENIKA-231777773503011/

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content