Hrvatska pjesnička riječ iz svijeta u Rešetarima

4 min čitanja

U organizaciji KLD „Rešetari“ i HMI održan je XXI. Rešetarački susret pjesnika. Glavni je pokrovitelj i ove godine bila Predsjednica Republike Hrvatske a pokrovitelji Ministarstvo kulture,  Grad Zagreb te Brodsko-posavska županija. Suorganizatori i supokrovitelji su Općina Rešetari i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske

U organizaciji Književno-likovnog društva „Rešetari“ i Hrvatske matice iseljenika 15. je rujna održan XXI. Rešetarački susret pjesnika. Glavni je pokrovitelj i ove godine bila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović a pokrovitelji Ministarstvo kulture,  Grad Zagreb te Brodsko-posavska županija. Suorganizatori i supokrovitelji su Općina Rešetari i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Susret je počeo predstavljanjem XI. zbornika mladih pjesnika „Rumenilo riječi“ učenika domaćih osnovnih i srednji škola te mladih iz Makedonije, Rumunjske, Lipovljana i Donje Voće. Predstavila ga je Gabrijela Vojvodić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i članica Društva. Pozdravne riječi okupljenima u ime organizatora uputio je Ivan De Villa, predsjednik Društva, Diana Mašala Perković u ime Hrvatske matice iseljenika, kao i ravnatelj osnovne škole u Rešetarima Tihomir Batalo te voditeljica književne sekcije KLD-a Snježana Josipović. Posebni pozdravni govor održao je Antun Kikaš iz Toronta, na čiju inicijativu je i došlo do okupljanja mladih pjesnika i izdavanja Zbornika, kojega i financijski podupire.

U popodnevnim satima predstavljen je XXI. zbornik Rešetaračkog susreta pjesnika „ Umjesto mojih ruku“.  Zbornik  u kojem  je objavljeno 125 pjesama predstavio je profesor, književnik i književni kritičar Ivan Slišurić. Nakon predstavljanja uslijedilo je program pod nazivom „Sjećanje na preminule pjesnike, članove društva“. O njima su govorili: predsjednik DHK Đuro Vidmarović, profesor Ivan Slišurić, predstavnica ZHRM-a Ljerka Toth Naumova te voditeljica pjesničke sekcije 2-9-2- Rešetari Snježana Josipović.

Pjesme Desanke Matijević (Crna Gora), Snježane Trojačanec (Makedonija), Rade Španovića ( Hrvatska ), Vojislava Nikolića ( Hrvatska ), Nade Mojsove ( Makedonija), Siniše Božovića (Srbija), Vlade Pucaka (Sydney) i Mladena Šimića (Srbija) interpretirale su Lidija Puđak i Ljiljana Lipovac.

Nakon toga slijedio je i razgovor načelnika Općine Rešetari Zlatka Age i sudionika, a pozdravne govore održali su načelnik Općine Ilinden Žika Sojanovski, predsjednik Zajednice Hrvata u Rumunjskoj Petar Hategan, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu Damir Murković, Anton Kikaš iz Kanade, članica IO Zajednice Hrvata u Makedoniji Ljerka Toth Naumova, tajnica HMI-ja Diana Mašala Perković, pjesnik iz Južnoafričke Republike Petar Bašić, književnici iz Njemačke Zdravko Luburić i Malkica Dugeč.

Navečer je održana Večer poezije te otvorenje XXI. Rešetaračkog susreta pjesnika. Otvorio ih je predsjednik Društva hrvatskih književnika profesor Đuro Vidmarović. Uz pozdravne riječi predsjednika KLD-a Ivana De Ville te pod voditeljskom palicom pjesnikinje Lidije Puđak, nizale su se pjesme pjesnika iz Kanade, Australije, Južnoafričke Republike, Njemačke, Rumunjske, Italije, Švedske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i naravno domaćina, članova KLD-a Rešetari.

Program su uveličali tekstopisci, skladatelji, vrsni glazbeni gosti iz Beča Josip Čenić i Mijo Mišo Bijuklić. Uz njih se priključio kantautor duhovne glazbe Davor Terzić iz Rovinja te tri sestre iz Nove Gradiške – Andrea, Lara i Lorena Josipović. 

Zaslužnima za očuvanje ove vrijedne manifestacije uručene su povelje. Dogodine će se pjesnici u Rešetarima okupiti 21. rujna. Sutradan su pjesnici  bili nazočni na misi u crkvi Krista Kralja u Rešetarima koju je slavio župnik Josip Bogović, a glazbeno popratili članovi KLD Rešetari iz Istre, Davor i Vesna Terzić.

Tekst: Lidija Puđak; Fotografije: Zdenko Vanjek&Momir Divjak

The gallery was not found!” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Podijeli ovaj članak
Skip to content